CRNI HLEB JE ČESTO SAMO OBOJENI BELI! OTVORITE ČETVORE OČI: Mislićete da kupujete zdravu namirnicu i grdno se prevariti

Autor:

Vesti

29.11.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autentičan je onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti i ne možete ga mnogo pojesti, nije vazdušast i naduven.

CRNI HLEB JE ČESTO SAMO OBOJENI BELI! OTVORITE ČETVORE OČI: Mislićete da kupujete zdravu namirnicu i grdno se prevariti

Foto: ST/Vladimir Lukić

Mada hleb ima status nezdrave hrane, pune ugljenih hidrata, to nije tačno. Istina je da, ako je pripremljen na pravi način, izuzetno zdrav i potreban u ishrani. To posebno važi za crni hleb, koji mnogi biraju umesto belog. Međutim, nutricionistkinja Ivana Šarčević objašnjava da se često u onim ražanim hlebovima iz marketa i pekara nalazi samo crna boja, te je mnogo bolje pripremati ga kod kuće.

Hleb često važi za lošu i nezdravu namirnicu jer se smatra jednostavnim ugljenim hidratom, s visokim glikemijskim indeksom, koji vam brzo daje energiju, podiže nivo šećera u krvi i nivo insulina, a kasnije uzrokuje nizak nivo šećera, koji vas čini umornim, emocionalno niskim i gladnim, povećavajući svoju težinu uz minimalnu nutritivnu korist.

Šta sve dodaju zbog boje

- prirodna boja s isprženim sladom

- kakao
- kafa

KAKO BIRATI

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Međutim, hleb je zdrav ako znate da izaberete pravi ili ga pripremite kako treba, kažu nutricionisti širom sveta. Potrebni su nam ugljeni hidrati za energiju, a neki hlebovi s neprerađenim složenim ugljenim hidratima od celog zrna, raž, crni nikl, integralni i pravi hleb od kiselog testa su zdravi jer sadrže vlakna koja održavaju energiju, proteine i zdrave masti, bogati su mineralima i jačaju mikrobiotu creva.

Marketinške kompanije, pekari i trgovci to znaju, pa nam često prodaju ultraobrađeni hleb, kojem nadenu nazive poput zdravi, zanatlijski, pečeni u prodavnici, sa semenkama ili punozrnati. Ipak, oni nemaju nikakve nutritivne koristi, a kamoli zdravstvene.

Šta je crni hleb i kako prepoznati pravi zdrav hleb?

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama on daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

Pravi crni hleb je, tvrde stručnjaci, samo onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti i ne možete mnogo da ga pojedete, nije vazdušast i naduven kao beli, nego mnogo zbijeniji. Ali ima veću vlažnost od belog u sredini.

Kad vidite taman hleb na rafu, ne znači da je to crni hleb, nego ga pekari, sasvim je moguće, prave od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju - najčešće je to prirodna boja s isprženim sladom da bi dobio tu tamnu nijansu. Razni dodaju i druge stvari s istim ciljem, na primer, kakao, crno vino i kafu. Ne zaboravite da je crni hleb i teži jer je vlažniji i zbijen.

Sigurni smo da ne biste kupili čak ni haljinu, a da ne pogledate od čega je pre nego što je kupite. Odluke o hrani koje donosite svakog dana su najvažnije zdravstvene odluke i zato je od suštinskog značaja da proaktivno i radoznalo proverite šta kupujete pre kupovine.

Proverite sadržaje i idite na integralne žitarice, integralno brašno, kiselo testo, raž ili speltu s najmanje mogućih drugih sastojaka (po mogućnosti bez konzervansa ili aditiva), idealno sa semenkama ili proteinima iz orašastih plodova i ako kupite kiselo testo, uverite se da postoji prirodni kvasac, navode mnogobrojna istraživanja.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Nutricionista Ivana Šarčević objasnila je za portal Srbija Danas da hleb često odbacuju ljudi koji žele da smršaju, a da za to nema potrebe i da, u krajnjem slučaju, postoje uvek zdrave zamene.

- Ono što je važno jeste da, ako treba da poboljšate fizičko i mentalno (rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu pad energije, koji vas čini anksioznim i emocionalno odgovornim) zdravlje, težinu, nivo glukoze ili zdravlje srca, budete svesni uticaja različitih vekni hleba na vaše zdravlje. Pročitajte etiketu i sadržaj, kupite ono što vam je potrebno za zdravu ishranu ili isprobajte domaće, zdrave recepte - zaključuje Šarčevićeva.

Domaći hleb za pet minuta

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Sastojci i priprema
- 400 g kiselog mleka
- 300 g brašna (preporučeno integralno pšenično)
- malo soli
- malo meda
- prašak za pecivo
Izmešati dobro. Najbolje rukama. Izliti u kalup. Posuti semenkama (koje ćete rukom malo utisnuti u testo). Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni nekih 10 minuta, potom smanjiti na 200 i peći još nekih 40 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading