SAD SU POČELI I DA KRADU DECI DANE! Turističke agencije i hoteli smislili NOVI TRIK kako da zarade: Ekskurzije za učenike skuplje, a TRAJU KRAĆE!

Autor:

Vesti

12.09.2023

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedine škole već dobile ponude agencija. Osim što su aranžmani poskupeli u odnosu na prošlu godinu, sada umesto šest podrazumevaju svega pet noćenja.

SAD SU POČELI I DA KRADU DECI DANE! Turističke agencije i hoteli smislili NOVI TRIK kako da zarade: Ekskurzije za učenike skuplje, a TRAJU KRAĆE!

Foto: Shutterstock

Prevare u današnje vreme vrebaju gotovo sa svih strana, a nisu zaobišle ni one najmlađe. Tako su nakon brojnih žalbi roditelja, da su đačke i vrtićke eksukrzije znatno poskupele, agencije i hoteli osmislili novi trik, da ostave "stare" cene, ali da, radi bolje zarade, smanje broj dana!

Upravo sa ovom situacijom susreli su se roditelji jedne beogradske osnovne škole, koja je od agencije dobila ponudu za đačku ekskurziju, a kako je za Republiku ispričao jedan od roditelja, ovaj trend traje već nekoliko godina.

- Svi se ograđuju kada postoji određen problem, ali, evo, plastično da objasnim u kakvoj situaciji smo se našli mi. Početak školske godine rezervisan je za ponude ekskurzija i izleta, čija realizacija se planira u toku te školske godine. Konkretno nama je stigla ponuda za Taru, a cena kompletnog aranžmana je 300 evra po detetu, što je oko 35.000 dinara. Naravno, nešto više u odnosu na prošlu godinu, što i nije iznenađujuće, s obzirom na to da svake godine povećavaju cene. Ipak tu nije kraj. Caka koje su se dosetili krije se u tome da su ove godine smanjili broj dana boravka - ispričao je jedan od roditelja za naš portal.

On je istakao da to ne bi ni primetio, da nije sasvim slučajno, imao ponudu od prošle godine ispred sebe.

- Prošle godine deca su dobila ponudu, takođe za Taru, cena je bila 33.000 dinara i to je bila cena za šest noćenja, a sedam dana. Ove godine, em što je za dve hiljade skuplje, em što su uskratili jedan dan, jer ponuda podrazumeva pet noćenja, a šest dana. To sam primetio, jer sam sasvim slučajno sačuvao prošlogodišnju ponudu kod sebe. Moram da kažem, veoma neprijatno sam iznenađen. Naročito činjenicom da niko neće da prihvati krivicu za takve, da kažem, sitne malverzacije, pa agencije svaljuju na hotele (smeštaje), oni s druge strane na agencije, za koje kažu da to rade kako bi više zaradili, dok škole u svemu zauzimaju neutralan stav - istakao je naš sagovorik. 

Cene idu i do 50.000 dinara

Cena od 35.000 dinara za pet noći na Tari, koju su dobili roditelji jedne beogradske osnovne škole, prema rečima naših sagovornika nije najveća, te su tako ponude za, na primer Zlatibor, išle i do 50.000 dinara po detetu.

- Zaista sramota. Pa, cena ekskurzije za pet noćenja da bude skoro kao plata jednog roditelja. Gde je tu solidarnost? Uostalom, da li je normalno da šestodnevni boravak jednog deteta može toliko da košta - upitao je jedan od roditelja. 

Ovim povodom oglašavali su se i na društvenim mrežama, pa su tako roditelji delili neverovatna iskustva.

- Dva puta 31.000 dinara Tara za dvoje dece, 6 dana škola u prirodi. Decu iz Blaca (6 km od Kopaonika) vode na Zlatibor za 40.000 dinara po detetu.

Jednodnevni izlet 5.000 dinara po detetu, Fruška Gora - da grli drveće - glasili su samo neki od komentara.

Sve u svemu, skimpflacija, o kojoj se proteklih dana pisalo u domaćim medijima, očigledno je zahvatila i ovu branšu. Za one koji možda ne znaju, reč je o novom trendu u kom, na primer, proizvođači pored toga što povećavaju cene, smanjuju pakovanja, ali i štede na kvalitetu. Tako neretko možemo uočiti da čokolade više ne teže 100 g, kako je ranije bio slučaj, već su došle do 75 g, a o kvalitetu da ne govorimo.

Tu je naravno i trend smanjenja broja zaposlenih, što opet trpe potrošači, jer čekaju duže zbog manjeg broja radnika. Poredeći sa konkretnom situacijom, kada je reč o đačkim ekskurzijama, reklo bi se da se skimpflacija uvukla i u njih.

Foto: youtube.com/Happy Tv

Aleksandar Seničić

Direktor Jute Aleksandar Seničić u razgovoru za Republiku kaže da se konkretno on nije susretao sa žalbama ove vrste.
- Zaista mi to nije poznato, iskren da budem, ali se vodim logikom da je sve poskupelo, pa samim tim se povećavaju i cene ekskurzija. U svakom slučaju, roditelji nisu u obavezi da prihvate agencijske ponude, pa je to, manje-više, stvar izbora - objasnio je kratko Seničić.

Ponude ekskurzija za škole i vrtiće

vrtić ponude

  • Goč, Tara - od 30.000 dinara - 35.000 (5 noćenja - šest dana)

škole

  • Goč, Tara - 35.000 dinara - 40.000 dinara (5 noćenja - šest dana)
  • Zlatibor - 40.000 dinara - 50.000 dinara (5 noćenja - šest dana)

Agencije: Nismo samo mi krivi

Iz jedne beogradske agencije, za naš list rekli su da oni nisu jedina adresa na koju treba da se upute žalbe ove vrste, te da roditelji treba da se obrate i školama, kao i hotelima i smeštajima.
- U kompletnu cenu, roditelji treba da znaju, uključene su i dnevnice nastavnika, lekara, a cene hotela, ali i drugih vrsta smeštaja su znatno skočile. Zato smatramo da su u celom lancu odgovorni i drugi, a ne samo agencije - kazali su.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mini

12.09.2023 16:10

Pa, ne morate dete slati na rekreativnu nastavu.

Iva

12.09.2023 17:26

Putovanje nije obavezno! Svi komentari su suvisni. Kao da raspravljate, zasto su neka deca letovala u Italiji,Spaniji ,a neka kod bake na selu.Skupo jeste, all I niste u obavezi!