HEROJ SA KOŠARA DOBIO ULICU U VRANJU: Postavljena i spomen ploča Tiboru Cerni

Autor:

Vesti

26.06.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vranje je četvrti grad u Srbiji koji ima ulicu sa imenom Tibora Cerne.

HEROJ SA KOŠARA DOBIO ULICU U VRANJU: Postavljena i spomen ploča Tiboru Cerni

Foto: Privatna arhiva

Tibor Cerna

Narodni heroji Milan Tepić, major JNA i Tibor Cerna, vojnik sa Košara, dobili su svoje ulice u Vranju, jednu blizu druge, kao i spomen ploče u njima.

Kako prenosi Blic, ovu odluku doneo je grad Vranje na inicijativu Udruženja "Srpski ratni veteran" iz ovog mesta. Spomen ploču heroju Tiboru Cerni otkrili su njegovi roditelji Kata i Jozef, a majoru Tepiću Ljubinko Đurković, penzionisani pukovnik VS, komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskom korpusa VJ tokom bitke na Košarama.

Obeležja su otkrivena u prisustvu stotinak boraca iz Vranja, Leskovca i Niša, građana, žitelja pomenutih ulica i pripadnika Četvrte brigade VS.

Kata Cerna, majka pokojnog Tibora, iako je mnogo puta prisustvovala sličnim događajima, ipak nije mogla da zadrži suze govoreći o sinu.

- Iako je bio mršavko od 56 kila, imao je srce ogromno. Bio je ispravan, moralan i stvarno dobar čovek. I bio bi stvarno koristan član ovom društvu, ali rat je ono što odnosi živote. Sve se može nadoknaditi, ali život nikad. Želim da rata više nikad ne bude, neka se razgovara sto godina, ali da više ni jedna momak ne pogine, da ne ostavi za sobom pustoš, jer nećemo imati dece danas. Vas građane Vranja pozdravljam puno. Ja mnogo volim ljude sa juga, vaš humor vaš govor. Kada bih morala da biram gde bih živela, umesto Vojvodine, živela bih negde na jugu Srbije - rekla je Kata Cerna.

Spomen ploča Tiboru Cerni postavljena je na zidu kuće sa brojem jedan koja je u vlasništvu Marjana Ristića, koji je takođe veteran.

Tibor Cerna, momak od 20 godina, poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Pre šest godina, u Debeljači kod Kovačice, gde živi porodica Cerna, uz prisustvo najvišeg državnog vrha, heroj sa Košara dobio je svoj spomenik.

Vranje je četvrti grad u Srbiji koji ima ulicu sa imenom Tibora Cerne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading