KO NEĆE VAKCINU, OSTAJE BEZ PARA! Vakcinacija deteta obavezan uslov za roditeljski dodatak

Autor:

Vesti

22.08.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isplata se prekida do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom.

KO NEĆE VAKCINU, OSTAJE BEZ PARA! Vakcinacija deteta obavezan uslov za roditeljski dodatak

Foto: Tanjug/AP

Lekari su kod dece primetili neobičan simptom omikrona, apeluju na vakcinaciju

 

Prema Zakonu o finansijskoj podršci, porodicama sa decom majka ne može da ostvari roditeljski dodatak za novorođeno dete ako joj prethodna deca nisu uredno vakcinisana. Takođe, u svakom momentu isplata roditeljskog može biti prekinuta ukoliko se ustanovi da se mališani redovno ne vakcinišu.

Postoji sedam razloga, kako piše Telegraf, zbog kojih se može prekinuti isplata dodatka, a jedan se upravo tiče vakcinacije.

Prema članu 25, majka novorođenog deteta ne može da ostvari roditeljski dodatak za to dete ako je ustanovljeno da njena prethodna deca nisu vakcinisana u skladu s propisima u oblasti zdravstvene zaštite Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija deteta

- Činjenica da je dete vakcinisano u skladu s propisima u oblasti zdravstvene zaštite Srbije utvrđuje se na osnovu izjave podnosioca zahteva i podataka sadržanih u evidenciji o imunizaciji koja se vodi kod nadležnog zdravstvenog organa. Činjenica da je dete vakcinisano u skladu s propisima proverava se jednom godišnje na osnovu podataka sadržanih u evidenciji o imunizaciji koja se vodi kod nadležnog zdravstvenog organa - navodi se u zakonu.

U članu 24, kao jedan od sedam razloga zbog kojih može biti prekinuta isplata roditeljskog dodatka, navodi se i da se isplata prekida "ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak, koja se vrši u mesečnim ratama, utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu s propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije".

Isplata se prekida do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom - navodi se u članu 24 ovog zakona.

OBAVEZNE VAKCINE DO 14. GODINE

1. Na samom rođenju dete prima HB vakcinu, odnosno vakcinu protiv hepatitisa B

2. Po otpustu iz porodilišta prima se BCG - vakcina protiv tuberkuloze

3. S navršenih mesec dana dete opet prima vakcinu HB

4. Kad dete napuni dva meseca, sledi vakcinacija DTAP/IPV/HIB i pneumokonom vakcinom - vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečje paralize (poliomijelitisa), infekcije izazvane bakterijom hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom streptokokus

5. Isto sledi i s navršena tri i po meseca i u šestom mesecu

6. S navršenih šest meseci beba opet prima i HB vakcinu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija deteta

7. Kad dete napuni 13 meseci, treba da primi MMR vakcinu protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole)

8. Sa 16 meseci prima DTAP/IPV/HIB i pneumokonu vakcinu

9. U 12. godini detetu se daju tri doze vakcine protiv hepatitisa B ukoliko ranije nije bilo vakcinisano

10. U 14. godini sprovodi se treća revakcinacija i dete prima još jednu buster dozu vakcine protiv dečje paralize, tetanusa i difterije (OPV, DT) da bi se osigurala dugotrajna zaštita od ovih bolesti

Iznosi roditeljskog dodatka

- Za prvo dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije 300.000 dinara, isplaćuje se jednokratno

- Za drugo dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije 266.117 dinara, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 11.088 dinara

- Za treće dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije 1.596.704 dinara, isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 13.305 dinara

- Za četvrto dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije 2.395.057 dinara, isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 19.958 dinara

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading