PRVI SATI BEBINOG ŽIVOTA: Novorođenče prolazi kroz razne faze, evo koji pregledi se vrše po rođenju i šta je važno

Autor:

Vesti

27.04.2022

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Momenti koje svaka majka pamti

PRVI SATI BEBINOG ŽIVOTA: Novorođenče prolazi kroz razne faze, evo koji pregledi se vrše po rođenju i šta je važno

Foto: RINA

Bebe u porodilištu

Iako prirodan porođaj nosi sa sobom veliki bol, mnoge žene pamte do kraja života dan kad su postale majke kao najlepši u životu.

Prvi susret majke sa bebom je magičan trenutak u kom sve žene koje su sanjale o tome da se ostvare kao majke, zaista uživaju.

Prvih 24 sata, bebe prolaze kroz različite preglede i testove, pa će generalno provesti manje vremena kraj majke. Takođe, njihov izgled se donekle razlikuje od onoga što ste imali prilike da vidite na televiziji.

Bebin izgled

Plava ili šarena koža bebe odmah po rođenju, nije retka pojava, ali je svakako nešto što malo koja majka očekuje da vidi na svom novorođenčetu. Odmah nakon rođenja beba će biti prekrivena krvlju, amnionskom tečnošću i verniksom, koji podseća na sir.

Republika

Foto: Ilustracija: Profimedia

Porođaj

Več u toku prvog minuta, kada beba počne da diše, vona dobija prirodnu roze boju kože. Šake i stopala mogu da ostanu plavičaste do par sati nakon porođaja. Amnionska tečnost i verniks su zapravo važni za bebu, a pomažu joj i da se oseti sigurno, jer je to podseća na matericu.

Placenta i pupčana vrpca

Ne treba da vas iznenadi pojava kontrakcija i nakon što beba izađe. One se događaju jer organizma pokušava da izbaci ostatke placente. Kada se to dogodi, preseći će vam pupčanu vrpcu.

Kontakt koža na kožu

Nakon vaginalnog porođaja, doktori uvek stave bebu na majčine grudi, jer majčin dodir daje bebi osećaj topline i sigurnosti. Ovako će beba prestati da plače, a njena telesna temperatura će se unormaliti. Ukoliko se porađate carskim rezom, to neće biti slučaj istog momenta, ali će vam doktori doneti novorođenče čim se za to ukaže prilika.

Beba će osetiti i vaše otkucaje srca, koje je osećala i dok se nalazila u materici.

Hranjenje

Neće proći mnogo vremena nakon porođaja, a beba će osetiti glad, pa će vam je doktori doneti na prvi podoj. Dojenje u početku može da bude teško, pa ne treba da se stidite da potražite pomoć od babice.

Republika

Foto: pixabay.com

Trudnica

Prvo mleko, odnosno kolostrum, biće žućkaste boje i ono je najbolja prva hrana za tek rođenu bebu. Ukoliko dojenje ne uspe iz prve, ne dajte da vam to izaziva stres, jer je sasvim normalna pojava. Pokušajte ponovo kroz nekoliko sati.

Merenje bebe

Nakon porođaja, pristupa se merenju bebine težine i visine. To su mere koje ćete pamtiti celog života.

Apgar test

Nakon rođenja, sprovodi se apgar test, u kom se posmatraju bebino disanje, refleksi, rad srca, boja i stanje mišića. Bebi se zatim daje ocena od 1 do 10, a svaka ocena iznad 7 znači da je sa detetom sve u redu.

Vitamin K

Kako bi se sprečilo krvarenje zbog nedostatak vitamina K, babice će vam predložiti injekciju vitamina K za bebu.

Spavanje

Nedugo nakon prvog hranjenja, beba će zaspati i prespavati najveći deo svog prvog dana.

Šta će beba videti i čuti?

Bebe prepoznaju glas majke još dok se nalaze u materici, pa će ga prepoznati i po rođenju. Ukoliko je i tata često pričao u bebinoj blizini, moguće je da će joj biti poznat i njegov glas.

Republika

Foto: pixabay.com

Beba

Vid novorođenčeta je po porođaju malo zamućen, ali beba će biti u stanju da vas dobro vidi sa razdaljine od nekih 30 cm, što je otprilike razmak od vaših grudi do očiju.

Urin i stolica

U prva 24 sata beba će barem jednom morati da se isprazni. Prva stolica se naziva mekonijum i može biti crne ili tamno zelene boje. To ne treba da vas plaši jer je sasvim normalna pojava, a u narednih nekoliko dana će stolica poprimiti normalnu boju.

BONUS VIDEO :

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading