Iz godine u godinu privreda se sve više uključuje u dualno obrazovanje

Autor:

Vesti

12.03.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko interesovanje kompanija da organizuju učenje kroz rad.

Iz godine u godinu privreda se sve više uključuje u dualno obrazovanje

Foto: Promo

Gotovo 500 kompanija u Srbiji podnelo je zahtev da se uključi u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj godini, podneto je i 878 izjava o spremnosti poslodavaca za organizaciju učenja kroz rad i ponuđeno mesta za 3600 novih učenika. Oko 35 odsto je novih kompanija, onih koje do sada nisu učestvovale u dualnom obrazovanju!

U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, Privredna komora Srbije (PKS) dostavila je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. godinu, a konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja doneće resorno ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2022. godine. 

Poslodavci su svoje potrebe iskazali podnošenjem Izjava o spremnosti putem specijalizovanog veb portala (http://portal.dualnoobrazovanje.rs/), koji je PKS kreirala u saradnji sa Privrednom komorom Austrije, a u okviru projekta ‘’Dualno stručno obrazovanje u Srbiji’’. 

Republika

Foto: Promo

 

PKS je, već godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u ovom procesu, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede. U tom smislu, zadatak PKS i regionalnih komora jeste da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, ističe Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike. 

Za narednu školsku godinu za realizaciju po dualnom modelu biće spremno 67 dualnih obrazovnih profila od kojih su 14 novi (elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, hotelsko-restoraterski tehničar, turistički tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda, tehničar za bezbednost železničkih pruga, tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja, tehničar za signalno-sigurnosne sisteme železnice, tehničar upravLjanja zelezničkim saobraćajem i transportni tehničar.

Republika

Foto: Promo

 

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske industrije (posebno iz auto industrije), prehrambene, tekstilne, drvne, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja (logistika i špedicija, avio saobraćaj). Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila. 

Po dualnom modelu u Srbiji se u ovoj školskoj godini obrazuje  8000 učenika u 150 srednjih škola i 700 kompanija.  Za ovaj vid školovanja prilagođena su 53 obrazovna profila (24 trogodišnjih i 29 četvorogodišnjih), koja pokrivaju sve privredne sektore. 

Benefiti dualnog obrazovanja za poslodavce su višestruki. Naime, poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošljavanja novih radnika izdvajaju znatna sredstva za organizovanje dodatnih obuka ovih radnika, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje  se vreme uvođenja u posao novog radnika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading