BEOGRAD NIKAD NIJE BIO LEPŠI! Prestonica u ZASTAVAMA SRBIJE - Raskošne trobojke vijore gradom uoči DANA DRŽAVNOSTI! VELIČANSTVEN PRIZOR! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.02.2024

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini se da prestonica nikada nije bila ovako lepa.

BEOGRAD NIKAD NIJE BIO LEPŠI! Prestonica u ZASTAVAMA SRBIJE - Raskošne trobojke vijore gradom uoči DANA DRŽAVNOSTI! VELIČANSTVEN PRIZOR!  (FOTO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dan državnosti Srbije - Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Kao državni praznik u Republici Srbiji obnovljen je 10. jula 2001, a slavi se od 15. februara 2002. godine.

U periodu od 1990. do 2001. Dan državnosti Srbije slavio se 28. marta, u znak sećanja na 28. mart 1989. kada je Skupština SR Srbije usvojila amandamne na Ustav SR Srbije i znatno smanjila ovlašćenja autonomnih pokrajina. U periodu od 1945. do 1990. kao jedini republički praznik u SR Srbiji obeležavan je Dan ustanka naroda Srbije, koji je takođe ukinut 2001. godine. 

Tim povodom, Beograd je već danas, dan uoči obeležavanja ovako bitnog datuma, okićen trobojkama.

Tako na glavnim ulicama, trgovima, značajnim institucijama i sl. možete vodeti veliki broj zastava

Veličanstvene kadrove možete pogledati u galeriji ispod teksta: 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading