DECA NEMAJU NASTAVU JER NEMA MATEMATIČARA: Veliki problemi sa kadrom u osnovnoj školi u Mirijevu

Autor: T. B. - A. P.

Vesti

09.09.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa ovim problemom se suočavaju i mnoge druge škole.

DECA NEMAJU NASTAVU JER NEMA MATEMATIČARA: Veliki problemi sa kadrom u osnovnoj školi u Mirijevu

Foto: pixabay.com

U beogradskoj osnovnoj školi "Despot Stefan Lazarević" u naselju Mirijevo đaci najmanje jednog odeljenja petog razreda od početka školske godine nisu imali nijedan čas matematike. Razlog: nije imao ko da im predaje.

U ovoj školi problem sa deficitom matematičara je najizraženiji, međutim, s njim se suočavaju i mnoge druge škole.

Kako nam je rekla majka jednog petaka iz mirijevske škole, njen sin nije od 1. septembra imao matematiku.

- Zamislite dokle je to došlo kad su nas roditelje pitali da li možda znamo nekog studenta treće ili četvrte godine matematike da priskoči u pomoć - ispričala nam je ova majka.

Pomoćnica direktora OŠ "Despot Stefan Lazarević" Marija Todorović kazala je u razgovoru za naš portal da je nedostatak nastavnog kadra iz matematike problem s kojim se suočavaju već godinu dana:

- To nije problem samo naše škole, već većine. Nama su dve nastavnice matematike otišle na trudničko i mi od tada kuburimo s kadrom. Konkurs smo raspisivali dva puta i niko se nije javljao, angažovali smo i Nacionalnu službu za zapošljavanje, ali ni to nije pomoglo. Prošle godine smo imali sreće, pa je nastavu držao apsolvent PMF, međutim, kad je diplomirao, promenio je posao.

Todorovićeva dodaje da je škola, uprkos svemu, uspela da nađe profesorku koja je nedavno diplomirala i koja bi od ponedeljka trebalo da počne da predaje:

- Prirodno-matematički fakultet, inače, na oglasnoj tabli okačio je mnogobrojne zahteve škola za profesorima matematike, svuda stoji da apsolventi mogu da se jave. To su, da ne dođe do zabune, ugovori na 60 dana jer, naravno, neko ko nema završen fakultet ne može biti zaposlen za stalno. Ali ti oglasi nisu pomogli, nama se niko nije javio.

Sa PMF ističu da je trend opadanja studenata na njihovom fakultetu primetan godinama.

- Recimo, 2012. matematiku je upisalo 60 studenata, a ove godine imamo njih šest - rekli su s PMF za naš portal.

Završila geografiju, ali nema veze

U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu nedavno je časove matematike držala profesorka geografije. Kako su objasnili, preko Nacionalne službe za zapošljavanje nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading