POSTER IZAZVAO SKANDAL U ITALIJI Marina Abramović na udaru desnice

Autor:

Zabava

20.08.2018

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička desnica u Italiji oštro je reagovala zbog postera koji je Marina Abramović osmislila za 50. regatu Barcolana u Tršćanskom zalivu, a na kojem se vidi kako baka performansa drži belu zastavu sa natpisom "Svi smo na istom brodu".

RepublikaFoto: Promo foto
SVI SMO NA ISTOM BRODU Baka performansa ponovo izazvala lavinu komentara

- Neprihvatljivo je, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od događaja Barcolane, koja pripada čitavom gradu - objavio je na Fejsbuku Paolo Polidori, zamenik gradonačelnika Trsta i član ultradesničarske Lige.


Polidori je dizajn Abramovićeve uporedio sa slikama pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Cedunga, a kako prenosi Seecult.org, kasnije je izjavio i da taj "užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta".


Zamenik gradonačelnika Trsta, naime, smatra da je poster implicitna kritika lidera Lige i ministra spoljnih poslova Matea Salvinija i njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima, pa traži da bude uklonjen ili će, kako je pripretio, gradske vlasti povući novac predviđen za manifestaciju.


Organizatori Barcolane su pak poručili da poster Abramovićeve neće biti cenzurisan i da će biti korišćen za nacionalni i internacionalni marketing jubilarne regate jer je poruka umetnice da, iako smo na različitim brodovima kada se takmičimo za nabolje rezultate, plovimo na istoj planeti, koju je neophodno da očuvamo i zaštitimo.


Regata Barcolana se održava od 1969. i tradicionalno se svake godine angažuje neko od svetski poznatih umetnika da dizajnira poster. Ovogodišnje jubilarno izdanje biće održano od 5. do 14. oktobra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading