Turska u nedelju bira predsednika: ERDOGAN APSOLUTNI FAVORIT, OSVAJA 45 ODSTO GLASOVA

Autor:

Svet

23.06.2018

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, prema rezultatima anketa, apsolutni je favorit na predstojećim izborima u nedelju 24. juna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan ima podršku naroda

To će biti prvi put da se istovremeno održavaju predsednički i parlamentarni izbori otkad je 16. jula prošle godine narod Turske glasao za promenu ustavnog poretka kada je ta država usvojila predsednički sistem.

Erdogan, koji je već 16 godina uzastopno pobeđivao na svim izborima na kojima je učestvovao, prema poslednjim procenama, osvojiće 45 odsto glasova i tako sebi obezbediti novi petogodišnji mandat.

Prema konačnoj listi kandidata za prevremene predsedničke izbore u trci će se naći još pet kandidata: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharem Ince, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Međutim, evropski mediji ističu da je Erdogan od 2004, kada ga je proglašen Evropljaninom godine, prešao dugačak put i da se od tada pretvorio u suštu suprotnost. Njegovi kritičari i opozicija ističu da je njegov režim postao izrazito autoritaran.

Takođe, sve više evropskih zvaničnika kritikuje okretanje turskog šefa države od EU i optužuju ga da namerno koči pristupne pregovore, koje Turska vodi duže od pola veka.

Inače, i turska ekonomija suočava se sa rastućim teškoćama. Turska lira pala je za više od 30 odsto, stranih investicija gotovo da uopšte nema, a poverenje drugih zemalja u tursku privredu je opalo. Uz to, Turska je trenutno na četvrtom mestu sa zemljama sa najvišim kamatnim stopama - nakon Argentine, Venecuele i Irana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading