KREMLJ NEMA KOMENTAR: Otkrivena još jedna smrt ruskog opozicionara u zatvoru (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2024

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demidenko, koji je otvoreno protestvovao protiv ruske invaziju na Ukrajinu, uhapšen je u oktobru.

KREMLJ NEMA KOMENTAR: Otkrivena još jedna smrt ruskog opozicionara u zatvoru (VIDEO)

Foto: shutterstock

Ruski antiratni aktivista, Aleksandar Demidenko, koji je pomogao stotinama ukrajinskih izbeglica u regiji Belgorod da se vrate u Ukrajinu, preminuo je u pritvoru prošle sedmice, saopštio je danas porodici njegov advokat, javlja Radio Slobodna Evropa, navodeći da uzrok smrti nije prijavljen i da zvaničnih komentara vlasti još nema.

Demidenko (61), koji je otvoreno protestvovao protiv ruske invaziju na Ukrajinu, uhapšen je u oktobru.

Prvobitno je osuđen na 10 dana zatvora zbog ispijanja alkohola u javnosti, a policija je kasnije saopštila da je u njegovoj kući našla staru granatu i dva detonatora za granatu i minu, sve iz Drugoga svetskog rata, a optužen je za ilegalno posedovanje oružja.

O smrti Demidenka izvestile su publikacije "To je tako" i "Važne priče" pozivajući se na izvore. Navodno je Demidenko preminuo 5. aprila, a za smrt se saznalo tek u ponedeljak, kada je Demidenkov advokat o tome obavestio njegovu suprugu i sina.

Uzrok smrti nije prijavljen, a zvanilnih komentara vlasti još nema.

Kako pišu "Važne priče", Demidenko je trebalo da bude prebačen u Sankt Peterburg i njegov slučaj prekvalifikovan pod težu optužbu.

Od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, Demidenko je posećivao antiratne skupove i pomagao ukrajinskim izbeglicama da se vrate u domovinu, vozio ih do granice i ugošćavao kod kuće, u kojoj je vremenom boravilo je do 900 ljudi kojima je trebalo prenoćište, jer je granični prelaz često je bio zatvoren zbog granatiranja.

Demidenko je nestao na ruskom punktu "Kolotilovka" u Belgorodskoj oblasti, 17. oktobra. Prema tvrdnjama volontera, do graničnog prelaza doveo je stariju ženu, ali su mu na parkiralištu mu dva pripadnika policije preprečila put. Nakon toga je izgubljen kontakt s njim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading