OVO JE TAJNA KREMLJA KOJU NE ŽELE DA VAM OTKRIJU: Kako je postao simbol Rusije i svetske baštine?

Autor:

Svet

07.04.2024

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kremlj: Simbol vlasti i istorije Rusije

OVO JE TAJNA KREMLJA KOJU NE ŽELE DA VAM OTKRIJU: Kako je postao simbol Rusije i svetske baštine?

Foto: Shutterstock


Kremlj, smešten na račvanju reke Moskve i Negline, predstavlja centralno mesto vlasti u Rusiji još od 13. veka. Ovaj impresivan kompleks zgrada postepeno je sticao svoj današnji izgled tokom vekova, najviše između 14. i 17. veka pod uticajem tadašnje arhitekture koja je preovladavala u Rusiji i svetu. Jedan od najpoznatijih simbola Kremlja je čuveni hram Vasilija Blaženog, smešten neposredno uz Kremlj na Crvenom trgu, koji i danas predstavlja simbol Moskve i Rusije.

Od Trgovinskog centra do Rezidencije Predsednika

Zahvaljujući svom odličnom geografskom položaju, Kremlj se razvio i kao trgovinski centar, što je doprinelo rastu društvene i političke moći. Danas je u Kremlju smeštena rezidencija predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i razni administrativni organi ruske vlade. Takođe, on predstavlja vitalni strateški odbrambeni centar za zemlju.

Foto: tanjug/AP

 

 


Unesco-va svetska baština

Kremlj se zajedno sa Crvenim trgom nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine od 1990. godine. Impresivna površina od 68 hektara obuhvata veličanstvene arhitektonske građevine i kulturna blaga. Zidine Kremlja, opasane obrambenim zidom sa tornjevima, građene su vekovima i svedoče o bogatoj istoriji Rusije, evropskoj i svetskoj politici, ratovima i diplomatiji.

Tri epohe Kremlja

Kremlj svoju istoriju deli na tri epohe: srednjovekovni Kremlj, italijanski Kremlj i moderni Kremlj. Prve zidine su bile napravljene od drveta, kasnije su izgrađene krečnjačke, a sadašnji izgled dobijaju za vreme Ivana Velikog, po konstrukciji italijanskih majstora "frjazina".

Kremlj kao turistička atrakcija

Kao važna turistička atrakcija, Kremlj svake godine privlači veliki broj posetilaca, kao i njegov najbliži sused, Crveni trg. Posetioci mogu uživati u prelepim vrtovima unutar kompleksa, bogatim zelenilom, istorijskim spomenicima i stazama, pružajući im spokojne prostore usred užurbanih zgrada koje su prožete intenzivnim političkim spletkama.

Čuvar bogate istorije Rusije

Kremlj čuva i prikazuje bogatu istoriju Rusije kroz različite vrste važnih zgrada, kulturnih blaga i artefakata. Tokom svojih više od osam vekova postojanja, Kremlj je menjao svoj izgled, ali je oduvek predstavljao simbol moći zemlje i dugu istoriju.

Kremlj, kao simbol vlasti i istorije Rusije, ostaje impresivan kompleks zgrada koji privlači pažnju posetilaca iz celog sveta. Njegove zidine svedoče o složenoj istoriji Rusije i ostaju simbol moći i promene kroz vekove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading