KOJI STADIJUM RAKA IMA KEJT MIDLTON? Oglasio se poznati onkolog: Kosa bi mogla da joj opadne...

Autor:

Svet

24.03.2024

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princeza od Velsa je nedavno obavestila javnost o svojoj bolesti.

KOJI STADIJUM RAKA IMA KEJT MIDLTON? Oglasio se poznati onkolog: Kosa bi mogla da joj opadne...

Foto: Tanjug/AP

Onkolog Karol Sikora, sa svojih 50 godina radnog staža, istakao je da se borba protiv raka znatno promenila tokom pet decenija njegove lekarske karijere. Kako je istakao, napredak u lečenju raka, naročito u poslednjoj deceniji, pruža veliku osnovu za optimizam.

Personalizovana medicina u lečenju raka

Doktor Sikora naglašava da se danas lečenje raka prilagođava svakom pacijentu posebno, zahvaljujući napretku u molekularnoj i genomskoj analizi. Personalizovana medicina omogućava lekarima da utvrde da li se rak proširio i kakav je tačan rizik od ponovnog pojavljivanja bolesti, pružajući tako nadu za optimistične prognoze.

Adjuvantna hemioterapija

Kejt Midlton je započela preventivnu hemioterapiju nakon operacije, što ukazuje da se rak nije proširio izvan trbušne regije. Ova vrsta terapije, poznata kao adjuvantna hemioterapija, pruža pomoć u očuvanju zdravlja u budućnosti, a sprovodi se ukoliko postoji rizik od povratka bolesti veći od pet odsto.

Teškoće i nuspojave hemioterapije

Doktor Sikora ističe da hemioterapija, iako ne izaziva više intenzivnog povraćanja zahvaljujući ciljanim lekovima, može dovesti do teških nuspojava poput umora koji se pogoršava tokom lečenja, kao i neugodnog bockanja u nogama kao posledice oštećenja nervnog sistema. Takođe, gubitak kose je česta nuspojava, a iako varira, postoji velika verovatnoća da će Kejt Midlton to iskusiti kako vreme prolazi.

Snaga duha i podrška u borbi sa rakom

Osnažena godinama bavljenja sportom i podrškom svoje okoline, Kejt Midlton ima sjajan duh koji može biti od velike pomoći u borbi sa rakom. Doktor Sikora izražava uverenje da će princeza od Velsa pobediti, ističući njenu snagu i podršku koju ima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
osvetnik

24.03.2024 17:33

U Srbiji svaki dan neko umre od raka, zahvaljujuci anglosaksonskim, germanskim, americkim milosrdnim Andjelima pa o tome na zapadu niko ne pise. Sad ceo svet treba da place sto su engleski kralj i princeza bolesni. Ne nisam zloban, samo konstatujem cinjenice.

Odgovori 10 2