PREMINUO LIDER AL KAIDE, ZA NJEGOVU GLAVU TRAŽILI PET MILIONA DOLARA! Evo KO ga nasleđuje!

Autor:

Svet

10.03.2024

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovo ime se našlo na listi traženih svetskih terorista Stejt departmenta!

PREMINUO LIDER AL KAIDE, ZA NJEGOVU GLAVU TRAŽILI PET MILIONA DOLARA! Evo KO ga nasleđuje!

Foto: Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedavno saopštenje grupe Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP) obelodanilo je smrt njihovog lidera Halida bin Umara Batarfija, prenosi grupa Sajt (SITE) koja prati ekstremističke grupe.

Naslediće ga Sad Bin Atef El-Avlaki, čime se otvara novo poglavlje u delovanju ove terorističke organizacije, prenosi Rojters.

Foto: printscreen/FBI.gov

Al Kaida

Halid bin Umar Batarfi, militant iz Saudijske Arabije, bio je ključna figura u medijskoj mreži grupe i igrao je centralnu ulogu u preuzimanju vlasti u jemenskoj provinciji Abjan 2011. godine.

Interesantno je da je iste godine uhapšen, ali je uspeo da pobegne iz zatvora 2015. godine. Njegovo ime se našlo na listi traženih svetskih terorista Stejt departmenta, uz obećanu nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Naslednik i obećanje Al Kaide

Za vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) imenovan je 2020. godine, nakon smrti svog prethodnika Kasima Al-Rimij. Tada je obećao da će ta teroristička organizacija postati "noćna mora za Amerikance". Batarfijev naslednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista.


Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svetske mreže, što dodatno naglašava značaj i opasnost koju nosi imenovanje novog lidera. S obzirom na to da je El-Avlaki već bio meta američkih vlasti, očekuje se da će njegovo preuzimanje vođstva izazvati pažnju i reakciju globalne zajednice.

Ostaje da vidimo kako će se situacija odvijati i kakve će biti posledice novog razvoja događaja u vezi sa terorističkom organizacijom Al Kaida na Arapskom poluostrvu.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading