HLADAN TUŠ UOČI KINESKOG NARODNOG KONGRESA: Razlaz sa tradicijom nakon TRI DECENIJE, analitičari izneli LOŠE PROGNOZE!

Autor:

Svet

04.03.2024

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči završetka godišnjeg zasedanja parlamenta koje se odvija od 5. do 11. marta, Kineski premijer Li Ćijang doneo je odluku da neće održati konferenciju za medije, saopštio je danas Lou Ćinđijan, portparol Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), prenosi Rojters.

HLADAN TUŠ UOČI KINESKOG NARODNOG KONGRESA: Razlaz sa tradicijom nakon TRI DECENIJE, analitičari izneli LOŠE PROGNOZE!

Foto: Credit: Cai Yang / Xinhua News / Profimedia

Ovaj neočekivani potez premijera Li Ćijanga izaziva pažnju i postavlja pitanja o razlozima iza odluke. Lou Ćinđijan nije pružio dodatne informacije u vezi sa ovim pitanjem, ostavljajući prostor za nagađanja i analize u javnosti.

Britanska agencija navodi da se time prekida tradicija koja je trajala tri decenije.

Lou je kazao i da, osim u slučaju posebnih okolnosti, premijer Li neće održavati takve konferencije ni nakon narednih zasedanja NPC do kraja aktuelnog saziva koji traje do 2027.

Rojters navodi da su se, počevši od 1993, kineski premijeri sastajali sa predstavnicima medija nakon okončanja zasedanja svakog NPC.

Tu su kineskim i stranim novinarima odgovarali na pitanja iz širokog spektra, a te konferencije za medije su prenošene uživo na globalnom nivou.

Navodi se da je tokom 90-ih godina 20. veka i u prvoj deceniji 21. veka Kina otvarala sopstvenu privredu prema ostatku sveta i aktivno je nastojala da objasni politiku koju vodi kako bi privukla strane investicije i pojačala trgovinske odnose.

Politički analitičari smatraju da iznenađujuća odluka da se takve konferencije za medije više ne održavaju ukazuju na smanjivanje autoriteta premijera u odnosu na predsednika Si Đinpinga, a da je uz to i naznaka da druga po veličini privreda u svetu možda ide ka "eri izolacije".

- Kina je išla ka eri otvaranja. Sada ide ka eri izolacije, što je pokazalo i otkazivanje premijerove konferencije za medije - ocenio je Čen Daojin, nezavisni politički analitičar i nekadašnji predavač na Šangajskom univerzitetu političkih nauka i prava, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading