ŠOKANTNO SAZNANJE: Indijci prevareni da se pridruže ruskoj strani u sukobu u Ukrajini!

Autor:

Svet

26.02.2024

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksploatacija indijskih muškaraca u sukobu u Ukrajini

ŠOKANTNO SAZNANJE: Indijci prevareni da se pridruže ruskoj strani u sukobu u Ukrajini!

Foto: www.profimedia.rs


Nedavni izveštaj indijskih novina istakao je tragičnu smrt Hemal Ašvinbhaija u napadu prošlog meseca, što je navelo uznemirene porodice drugih muškaraca da apeluju vladi za njihov siguran povratak. Najmanje 12 Indijaca je prevareno da se bore na strani Rusa u ratu u Ukrajini, kako je izvestio BBC. Izveštaji su pokazali da je jedan od njih navodno poginuo u raketnom napadu.

Prevarantsko regrutovanje i molbe za repatrijaciju

Muškarci poslati u Ukrajinu imaju između 22 i 31 godinu i bili su angažovani kao "pomoćnici u ruskom vojnom ustrojstvu". Međutim, njihove porodice tvrde da su ih konačno poslali na bojište pod izgovorom "obuke". Iako su indijski izvori u Rusiji tvrdili da su muškarci poslati u rat, rusko Ministarstvo odbrane je negiralo da su prevarom učestvovali. Ministarstvo spoljnih poslova Indije je potvrdilo prisustvo indijskih državljana koji su podržavali Rusiju i otišli u rat.

Odgovor vlade i uznemirujući izveštaji

Svaki slučaj prijavljen Ambasadi Indije u Moskvi ozbiljno je razmotren sa ruskim vlastima, a oni prijavljeni ministarstvu su adresirani ruskoj ambasadi u Nju Delhiju. Ministarstvo je saopštilo da je već otpušteno nekoliko Indijaca. U međuvremenu, pojavili su se video snimci muškaraca koji objašnjavaju kako su ih posrednici prevarili i poslali na bojište, šokirajući njihove uglavnom siromašne porodice. Navodno, ti posrednici su tražili oko 3.600 evra od njih i obećali im ruski pasoš nakon nekoliko meseci vojne službe. Mnogi muškarci iz Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nepala i Šri Lanke odgovorili su na tu ponudu.

Srceparajuće svedočenja i molbe za spas

Jedan otac je za BBC rekao:

"Moj 28-godišnji sin je radio za kompaniju u Dubaiju. Video je oglas kod agenta koji je nudio posao u Rusiji sa obećanom platom do 100.000 rupija, i trebalo je da plate samo 300.000 rupija unapred. Molim vas, vratite mi sina."

Navodno, samo jedna osoba je dosad uspela da pobegne. Drugi čovek je ispričao: 

"U Moskvi smo potpisali ugovor sa Rusima i postali vojnici koji treba da idu u rat. Prevarili su nas."

Takođe je pomenuo da su njegovi sunarodnici povređeni u ratu.

"Molim vas, spasite nas sa ovog mesta, inače će nas poslati na bojište. Dronovi neprestano padaju oko nas. Nemamo iskustva u ratu," dodao je.

U svetlu ovih uznemirujućih događaja, indijska vlada i međunarodna zajednica su pozvani da preduzmu brze i odlučne akcije kako bi repatriirali ove muškarce i sprečili dalju eksploataciju u sukobima u inostranstvu.

(BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading