NOVA RUSKA TERITORIJA NA ISTOKU EVROPE? Jedna država bi za pet dana mogla da krene na put u jednom pravcu, komanda došla iz Moskve!

Autor:

Svet

23.02.2024

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pridnjestrovlje, nepriznata oblast koja se otcepila od Moldavije, razmatra mogućnost pridruživanja Ruskoj Federaciji, a odluka bi mogla biti doneta na kongresu poslanika planiranom za 28. februar.

NOVA RUSKA TERITORIJA NA ISTOKU EVROPE? Jedna država bi za pet dana mogla da krene na put u jednom pravcu, komanda došla iz Moskve!

Foto: youtube.com/printscreen

Ruska vojska

Tog dana lider Pridnjestrovlja, Vladimir Кrasnoselski, trebao bi da sazove sastanak poslanika svih nivoa kako bi raspravljali o navodnim ekonomskim pritiscima iz Кišinjeva.

Opozicioni političar Genadij Ćorba upozorava da bi na ovom sastanku mogao biti upućen zvaničan zahtev za hitno uključivanje Pridnjestrovlja u sastav Rusije. Ćorba tvrdi da će ruski predsednik Vladimir Putin preneti ovaj zahtev deputatima Dume tokom redovnog obraćanja 29. februara, što bi moglo ubrzati odluku o prijemu Pridnjestrovlja.

Komanda za održavanje kongresa došla je iz Moskve - upozorava Ćorba.

Opozicionar je pozvao poslanike da ne dozvole donošenje odluke koja će prema njegovim rečima Putinu "dati pravni izgovor" da udari na teritoriju Moldavije pod bilo kojim izgovorom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, Кancelarija vlade Moldavije za reintegraciju tvrdi da nema razloga za zabrinutost i da pažljivo prate situaciju. Ukrajinski zvaničnici takođe su izrazili oprez, obećavajući odlučan odgovor na bilo kakve provokacije koje bi mogle destabilizovati region.

Ukrajinski obaveštajci takođe ne potvrđuju informacije da poslanici nepriznatog Pridnjestrovlja planiraju da apeluju na ruskog predsednika Vladimira Putina da primi otcepljeni region u sastav Rusije.

- Za sada nije potvrđena informacija da će 28. februara takozvane vlasti Pridnjestrovlja navodno tražiti od Ruske Federacije da ih pripoji svom članstvu - rekao je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov za ukrajinske medije.

Pridnjestrovlje ili zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika, nepriznata država sa oko 500.000 stanovnika od kojih skoro 60 odsto čine Rusi i Ukrajinci, a koja se otcepila od Moldavije. Faktički je nezavisna od 2. septembra 1990. godine. Ovaj region se celom površinom nalazi uz levu obalu reke Dnjestar, piše Strana, a prenosi Kurir.

Pridnjestrovlje je poznato po velikim vojnim skladištima, a najveći vojni magacin, Kobasna, smešten je blizu granice sa Ukrajinom.

Odluka o pridruživanju Ruskoj Federaciji mogla bi imati šire posledice na geopolitičku situaciju u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading