BRISEL USVOJIO 13. PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE: Nove restrikcije se odnose na dva važna državna sektora!

Autor:

Svet

23.02.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet Evropske unije usvojio je danas, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija protiv Rusije.

BRISEL USVOJIO 13. PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE: Nove restrikcije se odnose na dva važna državna sektora!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

U saopštenju se ističe da su ove restriktivne mere usmerene protiv "Putinovog režima, onih koji podržavaju njegov nezakoniti agresorski rat i onih koji ga značajno podržavaju".

Novim paketom sankcija uvodi se ograničenja za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata, optuženih za delovanje koje ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Ovo dovodi ukupan broj pojedinaca i entiteta na crnoj listi EU na preko 2.000. Novim sankcijama prvenstveno su obuhvaćeni vojni i odbrambeni sektor, kao i pojedinci uključeni u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji, članovi pravosuđa, lokalni političari i osobe odgovorne za ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske dece.

Osobe i subjekti na listi sankcija suočavaju se sa zamrzavanjem imovine, dok je građanima i kompanijama EU zabranjeno da im pruže finansijsku podršku. Takođe, fizička lica podležu zabrani putovanja, što im onemogućava ulazak ili tranzit kroz teritoriju EU.

Uvozno-izvozne kontrole i restrikcije dodatno su pooštrene dodavanjem 27 novih subjekata na listu onih koji podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u sukobu sa Ukrajinom.

Ovi subjekti će biti podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namene, kao i robom koja bi mogla da doprinese tehnološkom unapređenju ruskih odbrambenih i bezbednosnih snaga.

Neki od ovih subjekata locirani su u trećim zemljama, poput Indije, Šri Lanke, Kine, Kazahstana, Tajlanda, Turske i Srbije, i uključeni su u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, dok su drugi ruski subjekti angažovani u razvoju, proizvodnji i snabdevanju elektronskim komponentama za ruski vojni i industrijski kompleks.

Brisel je na listu zabranjenih artikala dodao i komponente za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica i ograničenja na izvoz robe "koja posebno doprinose unapređenju ruskih industrijskih kapaciteta, kao što su električni transformatori".

Odlukom današnjeg dana, Velika Britanija je dodata na listu zemalja koje primenjuju restriktivne mere na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i kontrolu uvoza koja je suštinski ekvivalentna merama EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading