UMRO POD SUMNJIVIM OKOLNOSTIMA: Pitanja koja ostaju otvorena u vezi smrti Alekseja Navaljnog (VIDEO)

Autor:

Svet

20.02.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kruže informacije o tome da su na telu Navaljnog pronađene modrice, za koje i dalje ne postoje zvanična objašnjenja kako su nastale.

UMRO POD SUMNJIVIM OKOLNOSTIMA: Pitanja koja ostaju otvorena u vezi smrti Alekseja Navaljnog (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Četiri dana prošlo je otkako je saopšteno da je preminuo ruski opozicionar, Aleksej Navaljni, veliki protivnik predsednika Rusije, Vladimira Putina, a sve je više pitanja bez odgovora o ovom slučaju.

Da je Aleksej Navaljni umro, zvanično je saopštila kazneno-popravna administracija u distriktu Jamalo-Nenets 16. februara u 14.19 časova po moskovskom vremenu. Prema saopštenju, Navaljni se nije osećao dobro nakon šetnje i izgubio je svest.

- Sve mere reanimacije su preduzete, ali nije bilo pozitivnih rezultata. Lekari Hitne pomoći proglasile su osuđenika mrtvim - navodilo se u saopštenju, bez navođenja tačnog uzroka smrti.

Prema rečima Kire Jarmuš, portparolke Navaljnog, vlasti su pre zvaničnog saopštenja njegovoj majci Ljudmili rekli da je uzrok smrti "sindrom iznenadne smrti". Iznenadna ili zadesna smrt odnosi se na stanja koja dovode do nenadanog prekida rada srca i smrtnog iskoda. Međutim, neimenovani izvori su za pojedine ruske medije naveli da je Naveljni umro od krvnog ugruška.

Istovremeno, pojavile su se informacije da su pripadnici FSB samo dva dana pre smrti Navaljnog došli u zatvor Polarni vuk, gde je ruski opozicionar bio smešten. Prema pisanju portala Gulagu.net, agenti su isključili sigurnosne kamere i prislušne uređaje.

List Novaya Gazeta je, citirajući neimenovanog osuđenika u toj zatvorskoj koloniji, izvestila da je došlo do "čudne ujdurme" u zatvoru 15. februara u večernjim časovima. Navodno su bezbednosne mere bile podignute na viši nivo. U ranim jutarnjim satima 16. februara izvršen je pretres ćelija, a zatvorenicima su oduzeti mobilni telefoni i druge vrednosti. Navodno se vest o tome da je Navaljni mrtav proširila unutar zatvora satima pre nego što je izdato zvanično saopštenje.

Isto tako, kruže informacije o tome da su na telu Navaljnog pronađene modrice, za koje i dalje ne postoje zvanična objašnjenja kako su nastale.

Sumnjivi su i sati nakon smrti Navaljnog. Naime, samo dva minuta nakon zvanične smrti, zatvorske vlasti su objavile saopštenje za javnost.

Četiri minuta kasnije, provladin kanal na Telegramu tvrdi da je uzrok smrti krvni ugrušak. Sedam minuta kasnije o smrti se oglasio i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Ekstremna brzina kojom je Kremlj širio vesti o smrti Navaljnog sugeriše na to da je Putinov protivnik verovatno umro ranije nego što se zvanično tvrdi.

Zanimljivo je i to što porodici još nije data prilika da vidi, a kamoli preuzme njegovo telo.

Pojavili su se i snimci, čija autentičnost ne može da se potvrdi, a koji navodno prikazuju trenutak kada konvoj od nekoliko kombija i policijskih vozila, prevozi telo Navaljnog u mrtvačnicu u Salakhardu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading