''ODVEZLI SU GA U MRTVAČNICU, A ISPRED POSTAVILI DVOJICU POLICAJACA'' Bolničar otkrio nove detalje o telu Navaljnog: Niko ne govori šta je izazvalo srčani zastoj?!

Autor:

Svet

18.02.2024

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo iznenada u petak, izazvala je kontroverze nakon što je njegovo telo, umesto u Zavod za sudsku medicinu, odvezeno u Okružnu kliničku bolnicu u Salehardu.

''ODVEZLI SU GA U MRTVAČNICU, A ISPRED POSTAVILI DVOJICU POLICAJACA'' Bolničar otkrio nove detalje o telu Navaljnog: Niko ne govori šta je izazvalo srčani zastoj?!

Foto: Tanjug/AP Alexander Zemlianichenko

Novaja Gazeta izveštava da telo još nije podvrgnuto obdukciji, dok izvori upućeni u situaciju otkrivaju niz nejasnoća i sumnjivih postupaka.

Nakon iznenadne smrti Navaljnog u petak, njegovo telo je prvo odvezeno u grad Labitnangi, 36 kilometara udaljen od kaznene kolonije gde je umro u selu Harp. Međutim, izvori kažu da je telo kasnije u petak prebačeno u Okružnu kliničku bolnicu u regionalnoj prestonici Salehardu.

Bolničar iz Saleharda, koji je želeo da ostane anoniman, ukazuje na mogućnost srčanog udara kao uzroka smrti Navaljnog, objašnjavajući povrede kao posledicu grčeva i pokušaja reanimacije. Ipak, ostaje nejasno zašto je došlo do srčanog zastoja, a politički kontekst ovog slučaja dodatno komplikuje situaciju.

Kao iskusan bolničar, mogu reći da su povrede koje su opisali oni koji su ih videli izgledale kao posledica grčeva. Ako se osoba grči, a drugi pokušavaju da je zadrže, ali su konvulzije veoma jake, onda se pojavljuju modrice. Takođe su rekli da je imao modricu na grudima – onu koja dolazi od indirektne masaže srca. Dakle, pokušali su da ga reanimiraju i verovatno je umro od srčanog udara. Ali niko ništa ne govori o tome zašto je imao srčani zastoj - objasnio je medicinski radnik iz Okružne kliničke bolnice u salehardu, prenosi Novaja Gazeta.

Imajući u vidu da kruže različite verzije ovog događaja, pri čemu jedni tvrde da je stiglo naređenje iz Moskve da se sačeka dolazak specijalista iz prestonice, dok drugi tvrde da su sami bolnički lekari odbili postupak.

- U ovom trenutku mišljenje ostaje podeljeno. Jedni su rekli da je iz Moskve stiglo naređenje da se sačeka dolazak specijalista iz prestonice, dok su drugi rekli da su sami bolnički lekari odbili da izvrše obdukciju. Slučaj je politički, i nije jasno kako će se ispostaviti. A ako izvršite autopsiju i dobijete direktnu naredbu da promenite rezultat, ne možete da izađete iz toga. I takođe možete postati krivac - ističe bolničar.

Očekuje se da će detalji o smrti Alekseja Navaljnog privući pažnju javnosti i postaviti nova pitanja o transparentnosti i pravednosti pravosudnog sistema u Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading