KAKO JE RUSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA SAKRILA SMRT NAVALJNOG? Otkrivamo sve detalje!

Autor:

Svet

17.02.2024

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski mediji ignorišu Navaljnog, građani se okreću Telegramu

KAKO JE RUSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA SAKRILA SMRT NAVALJNOG?  Otkrivamo sve detalje!

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni ponovo optužuje Putina bez dokaza


Nakon smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, državne televizijske stanice u Rusiji su ga jedva spominjale, što je navelo građane da se okrenu aplikaciji Telegram kako bi saznali više o njegovoj smrti.

Ruski mediji pod kontrolom Kremlja

Tri glavna kanala i najveće novinske agencije u Rusiji su ili direktno ili indirektno u vlasništvu Kremlja. Najveći kanal, Prvi kanal, direktno je vlasništvo vlade Vladimira Putina. BBC je izvestio da je nakon objavljivanja Navaljnove smrti juče, Prvom kanalu trebalo 45 minuta da to saopšti. Kada je "ubistvo" opozicionog lidera konačno otkriveno javnosti, navodno je dato vrlo kratko saopštenje, bez ikakvih dodatnih informacija o tome ko je bio Navaljni i zašto je bio u zatvoru. Jedan kanal čak nije ni pomenuo njegovo puno ime, dok je drugi prekinuo liberalnog političara koji je bio gost u emisiji, kada je pokušao da izrazi saučešće povodom Navaljnove smrti.

Teorije zavere i sumnje u Zapadu

U Rusiji, poznati javni likovi lojalni Putinu već su počeli da iznose tvrdnje koje osporavaju verovanje da je Navaljni ubijen. Neki postavljaju pitanje zašto bi Putin to uopšte učinio, tvrdeći da mu to nije bilo potrebno jer je Navaljni već bio izvan igre, zarobljen u arktičkom zatvoru. Drugi čak iznose ideju da, ukoliko je ubistvo uopšte i bilo, ono bi moglo biti izvršeno od strane Zapada - možda kako bi podstakli građanski rat.

Preokret ka društvenim mrežama

Građani se okreću društvenim mrežama, posebno aplikaciji Telegram, kako bi pristupili verziji "stvarnih" vesti - a ne onoj koju država kontroliše. Poruke, postovi i video snimci se gledaju milioni,a puta svakog sata u Rusiji, dok ljudi očajnički pokušavaju da probiju medijsku blokadu koju je postavio Kremlj.

Medijska kontrola i pritisak na novinare

Rusija retko pruža prostor opozicionim strankama ili kritičarima, čak ni u normalnim vremenima, pa nije iznenađenje što se malo ili nimalo nije govorilo o Navaljnovoj smrti. Međutim, medijske kuće i kanali ne mogu potpuno ignorisati priču, jer bi to jasno ukazalo na to da država želi da je sakrije - stoga moraju pronaći ravnotežu između izveštavanja o priči, ali pritom ne otkrivati previše.

Kontrola nad novinarima i rangiranje po slobodi medija

Prema Gardianu, novinari koji rade za državne medijske kuće u Rusiji smatraju se više kao javni službenici nego novinari. Kaže se da novinarsko osoblje mora prisustvovati "strateškim sastancima" sa državnim osobljem kako bi se osiguralo da prave informacije dospevaju u javni domen. Rusija je rangirana na 150. mestu od 180 zemalja kada je reč o slobodi medija.

Zvanično obaveštenje o smrti Navaljnog

Istragom ruskih istražitelja konačno je otkriven uzrok Navaljnove smrti, nakon što su državni mediji obećali "najtemeljitiju istragu". Uzrok smrti je proglašen za "Sindrom naglašene smrti"

(Dejli Mejl)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading