NAROD ZANEMEO OD ŠOKA: Pet beba umrlo od velikog kašlja

Autor:

Svet

09.05.2024

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bakterijska infekcija, takođe poznata kao pertusis, utiče na pluća i disajne cevi, lako se širi i naziva se i "kašalj od 100 dana" zbog dužine vremena potrebnog za oporavak

NAROD ZANEMEO OD ŠOKA: Pet beba umrlo od velikog kašlja

Foto: pixabay.com

Pet beba u Engleskoj umrlo je od velikog kašlja od januara do kraja marta ove godine, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Zvaničnici navode da zdravstveni podaci pokazuju da je u Engleskoj prijavljeno 2.793 slučaja velikog kašlja do kraja marta ove godine, u poređenju sa 858 slučajeva za celu 2023. godinu, što pokazuje porast za više od tri puta, preneo je Gardijan.

Podaci Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) pokazuju da je do kraja marta od 2.793 prijavljena slučaja, oko polovine, odnosno 50,8 odsto, bilo otkriveno kod osoba starijih od 15 godina, a da je 28,6 odsto bilo kod dece uzrasta od 10 do 14 godina.

UKHSA je navela da je od januara do kraja marta bilo pet smrtnih slučajeva odojčadi. Prema privremenim podacima, u martu je prijavljeno 1.319 slučajeva velikog kašlja.

Bakterijska infekcija, takođe poznata kao pertusis, utiče na pluća i disajne cevi, lako se širi i naziva se i "kašalj od 100 dana" zbog dužine vremena potrebnog za oporavak.

Kad smo kod velikog kašlja i bolesti, Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka saopštila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

AstraZeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading