BIVŠIM SAVEZNICIMA KLECAJU KOLENA OD STRAHA: Ako Amerika napusti NATO, nestaće svet kakav poznajemo!

Autor:

Svet

18.02.2024

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjim vestima iz Sjedinjenih Američkih Država, grupa bivših saveznika Donalda Trampa iznela je upozorenje koje bi moglo potresti globalnu geopolitičku ravnotežu. Prema izjavama visokog američkog zvaničnika koji je bio deo administracija oba predsednika, ukoliko Tramp osvoji drugi mandat, postoji namera da se formalno zatraži povlačenje SAD iz NATO saveza.

BIVŠIM SAVEZNICIMA KLECAJU KOLENA OD STRAHA: Ako Amerika napusti NATO, nestaće svet kakav poznajemo!

Foto: Credit: BRENDAN MCDERMID / UPI / Profimedia

Broj bivših saveznika Donalda Trampa upozorio je da će, ako osvoji drugi mandat, tražiti formalno povlačenje SAD iz NATO saveza. To bi mogao biti kraj sveta kakvog poznajemo.

Ova vest, iznetu uoči objavljivanja knjige pod nazivom "Povratak velikih sila", izazvala je zabrinutost i šok, dovodeći u pitanje stabilnost svetskog poretka. 

Bivši general Džon Keli, nekadašnji šef Trampovog kabineta, izjavio je za Si-En-En da bi odbacivanje američkih bezbednosnih obaveza i povlačenje iz NATO bilo prošireno na međusobne sporazume o odbrani sa Južnom Korejom i Japanom.

Ova izjava izaziva raspravu o mogućim posledicama i uticaju na globalnu bezbednost.

Međutim, mnogi stručnjaci izražavaju skepsu u vezi sa ostvarljivošću ove pretnje. En Eplbaum, poznata istoričarka i autor nekoliko knjiga o Rusiji i istočnoj Evropi, naglašava da bi institucionalno i politički bilo teško sprovesti formalno povlačenje iz NATO.

Eplbaum se zapitala zašto bi se neko plašio NATO ako predsednik Amerike kaže da neće pomoći saveznicima i naveo da najvažniji izvor uticaja NATO nije pravni ili institucionalni, već psihološki, da se radi o očekivanju kolektivne odbrane da postoji u umu svakog ko bi pretio članu alijanse.

- Ako Sovjetski Savez nikada nije napao Zapadnu Nemačku između 1949. i 1989. godine, to nije bilo zato što se plašio nemačkog odgovora. Ako Rusija nije napala Poljsku, baltičke zemlje ili Rumuniju u proteklih 18 meseci, to nije bilo zato što je Rusija bila plaše se Poljske, baltičkih država ili Rumunije. Sovjetski Savez se uzdržao, a Rusija to čini i sada, zbog njihovog čvrstog uverenja u američku posvećenost odbrani tih zemalja - napisala je ona.

Autor Atlantika je naveo da Putina ništa neće sprečiti da do kraja osvoji Ukrajinu, a Tajvan, Južna Koreja, Japan, pa i Izrael bi shvatili da više ne mogu da računaju na automatsku američku podršku.

U zaključku, ove senzacionalne tvrdnje o potencijalnom povlačenju SAD iz NATO treba pažljivo pratiti i analizirati. Bez obzira na političke izjave, ostaje pitanje kako bi se takva odluka odrazila na globalnu bezbednost i poverenje međunarodnih saveznika, piše Kurir.

Svet ostaje u iščekivanju razvoja situacije i potencijalnih posledica koje bi mogle promeniti dinamiku međunarodnih odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading