PRESTANIMO DA ''CMIZDRIMO'' ZBOG TRAMPA'' Pretendent na mesto šefa NATO podviknuo na saveznike u MInhenu - dok oni rasapravljaju o ''prljavom oružju''

Autor:

Svet

17.02.2024

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandski premijer Mark Rute, koji ima najveće šanse da bude izabran za novog šefa NATO, izjavio je danas da zbog mogućeg povratka Donalda Trampa na vlast u SAD, Evropa treba da prestane da ''cvili'. Umesto toga, treba da izmesti fokus na jačanje svojih odbrambenih kapaciteta.

PRESTANIMO DA ''CMIZDRIMO'' ZBOG TRAMPA'' Pretendent na mesto šefa NATO podviknuo na saveznike u MInhenu - dok oni rasapravljaju o ''prljavom oružju''

Foto: Tanjug/AP, Printskrin/youtube

U vreme sve veće zabrinutosti zbog mogućeg ponovnog izbora Donalda Trampa, evropski lideri izražavaju potrebu za jačanjem odbrambenih kapaciteta i autonomijom, dok istovremeno naglašavaju važnost očuvanja transatlanskog saveza.

Na nedavnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, premijer Holandije Mark Rute izrazio je zabrinutost da bi, u slučaju Trampovog povratka na vlast, podrška Ukrajini i saveznicima koji ne ispunjavaju ciljeve ulaganja u odbranu mogla biti smanjena.

- Treba da prestanemo da plačemo, cvilimo i zanovetamo o Trampu - poručio je Rute, pozivajući na fokus na unapređenju odbrambenih sposobnosti bez obzira na političke promene.

- Ne trošimo više na odbranu i ne jačamo vojnu proizvodnju zato što bi Tramp mogao da se vrati - dodao je holandski premijer.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, najavila je strategiju razvoja vojne industrije EU, naglašavajući potrebu za jačanjem industrijske baze kako bi se izgradio snažan evropski vojni kapacitet. 

- Evropa mora da ojača industrijsku bazu... Moramo da gradimo snažnu Europu - izjavila je Fon der Lajen.

Ona je sitakla da Ukrajinu treba uključiti u evropske odbrambene programe jer Rusija nadmašuje Ukrajinu po broju vojnika i po “brzom i prljavom oružju proizvedenom u Severnoj Koreji i Iranu”.

Međutim, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, upozorio je da razmišljanja o odbrambenoj autonomiji ne smeju oslabiti transatlantski savez, naglašavajući potrebu za očuvanjem verodostojnog odvraćanja.

- To bi samo oslabilo NATO u vreme kada nam je potrebno verodostojno odvraćanje - zaključio je Stoltenberg.

Američka potpredsednica Kamala Haris podržala je liderstvo SAD kao globalnog lidera, ističući važnost očuvanja međunarodnih normi i pravila. Ipak, Stoltenberg je naglasio da razgovori o nuklearnom odvraćanju u Evropi bez uključivanja SAD ne doprinose rešenju izazova.

Uoči američkih izbora, evropski lideri nastoje balansirati između jačanja svojih odbrambenih kapaciteta i očuvanja saveza sa Sjedinjenim Američkim Državama, čineći to ključnim pitanjem u vremenu globalnih izazova i geopolitičkih promena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading