USPEŠNO ODBIJENI UKRAJINSKI NAPADI DRONOVIMA: Hitno se oglasilo ministarstvo odbrane Rusije!

Autor:

Svet

17.02.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom noći su ruske protivvazdušne snage ostvarile su značajan uspeh obarajući više od 30 ukrajinskih dronova u pet ukrajinskih regiona.

USPEŠNO ODBIJENI UKRAJINSKI NAPADI DRONOVIMA: Hitno se oglasilo ministarstvo odbrane Rusije!

Foto: profimedia

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su snage protivvazdušne odbrane delovale u oblastima Kaluge, Voronježa, Brjanska, Belgoroda i Kurska.

Prema informacijama Ministarstva odbrane, tokom noći su sprečili napad ukrajinskih snaga koji je uključivao 33 bespilotne letelice slične avionima. Iz Ministarstva su precizirali da su četiri drona presretnuta iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, jedan nad Kurskom, 18 iznad Brjanska i šest iznad Kaluge.

Lokalne vlasti su takođe potvrdile napade ukrajinskih dronova, ali nisu izvestile o povređenima. Guverner Voronježa, Aleksandar Gusev, izjavio je da su ostaci oborenih letelica oštetili krov privatne kuće, prema izveštaju ruske agencije.

Ovaj uspeh protivvazdušnih snaga ukazuje na efikasnost ruske PVO u odbijanju neprijateljskih dronova, čime se štiti teritorijalni integritet i bezbednost građana u pogođenim regionima.

Ovo ne treba da čudi imajući u vidu dobru opremljenost ruskih odbrambenih snaga. Nedavno su pripadnici ruske vojske usnimljeni su nekoliko puta u poslednje vreme kako na leđima nose specijalne rance, gotovo putničkog tipa.

Veliki deo sveta iznenadili su ovakvi prizori i svi su svesni da postoji sigurno jako dobar razlog zašto ih ponekad nose i na prvoj liniji fronta. Razlog je krajnje jednostavan.

Radi se o klasičnim detektorima (prigušivačima) ili lovcima na dronove, kako želite da rance nazovete.

Pretraga na RuNetu pokazala je da se slična prenosiva stanica za elektronsko ratovanje u ruksaku može kupiti u onlajn prodavnici ili na onlajn "buvljoj pijaci" za oko 500.000 rubalja (oko 5.000 evra).

Pojavljuju se različiti nazivi - ranac protiv dronova "Harpija", ranac - prigušivač dronova ili jednostavno "ranac".

Navodi se da takvi prenosivi sistemi za elektronsko ratovanje mogu da rade na 6-8 kanala, da ometaju neprijateljske bespilotne letelice na udaljenosti do jednog kilometra, trajanje baterije je od 1,5 do 2 sata a neograničeno je iz spoljnog izvora napajanja. 

U opisu proizvoda se navodi da je upotreba ranca bezbedna za operatera, proizvodi su u skladu sa ruskim normama GOST, a kvalitet je potvrđen odgovarajućim sertifikatom. Težina proizvoda dostiže 13 kilograma.

Čak je i predsednik Rusije Vladimir Putin priznao u jednom momentu rata da je iznenađen s kakvom preciznošću jedna vrsta ukrajinskih dronova pogađa njihove tenkove ili objekte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading