IMA LI KRAJA POLJSKOM BEZOBRAZLUKU? Novi zahtev Varšave razbesneće Rusiju, čeka se reakcija

Autor:

Svet

15.02.2024

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je ranije da su pretenzije Poljske prema Rusiji o isplati reparacija u oblasti političkih fantazija.

IMA LI KRAJA POLJSKOM BEZOBRAZLUKU? Novi zahtev Varšave razbesneće Rusiju, čeka se reakcija

Foto: Shutterstocka

Poljska ne treba da traži ratnu odštetu od Nemačke, već od Rusije, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova, Radoslav Sikorski, za "Poljsku televiziju".

- Njihove kolege (iz donedavno vladajuće partije "Pravo i pravda") o tome pričaju već osam godina, ali gospođa ministarka Fotiga (poslanica Evropskog parlamenta iz Poljske, bivša zamenica ministra spoljnih poslova) u odgovoru na zahtev parlamenta potvrdila je ono što oni znaju. Da je Poljska već imala priznate reparacije – u Potsdamu, u ugovoru, krajem Drugog svetskog rata. Petnaest odsto onoga što je trebalo da bude na račun Sovjetskog Saveza. Šta su Sovjeti uradili? Kao i uvek. Nisu dali. Želeo bih da znam zašto se "Pravo i pravda" nisu obratili Rusiji kao naslednici Sovjetskog Saveza za ove reparacije - rekao je Sikorski.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Poljske vlasti traže od Nemačke 6,2 biliona zlota (1,3 hiljade milijardi dolara) reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata. U Berlinu su nekoliko puta podvukli da ne žele ništa da plate, smatraju da su dovoljno platili i da nema razloga da se dovodi u pitanje odšteta koju je Poljska odbila 1953. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je ranije da su pretenzije Poljske prema Rusiji o isplati reparacija u oblasti političkih fantazija. U Ministarstvu su takođe primetili da se poljske vlasti u rešavanju svojih unutrašnjih političkih problema često okreću "istorijskom revizionizmu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading