NATO PRIMIO UZNEMIRUJUĆU PORUKU POLJSKE! ''Napad se NE MOŽE isključiti''

Autor:

Svet

15.01.2024

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska nema ništa protiv da se na njenoj teritoriji razmeste nemačke trupe, ukoliko to Berlin zatraži i ukoliko bi to ojačalo istočno krilo NATO-a.

NATO PRIMIO UZNEMIRUJUĆU PORUKU POLJSKE! ''Napad se NE MOŽE isključiti''

Foto: Shutterstocka

Zamenik šefa poljske diplomatije poručio je da se ne može isključiti da bi ruska ofanziva mogla dovesti do pomeranja fronta na Zapad i istakao da je pružanje podrške Ukrajini od životno važnog interesa za Varšavu.

Poljska nema ništa protiv da se na njenoj teritoriji razmeste nemačke trupe, ukoliko to Berlin zatraži i ukoliko bi to ojačalo istočno krilo NATO-a, rekao je danas zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Andžej Šejna, prenose "RIA Novosti".

On ističe da bi Varšava podržala bilo kakvu saradnju koja bi vodila jačanju istočnih granica Alijanse, baš kao što je to već učinjeno u Litvaniji.

U toj zemlji, kako je dogovoreno u decembru, Nemačka bi do 2027. trebalo da razmesti jednu brigadu, dok je prebacivanje glavnih jedinica buduće brigade planirano za 2025. i 2026. godinu. U Litvaniji će se tako za nekoliko godina nalaziti ukupno 5.000 nemačkih vojnika, podsećaju "RIA Novosti".

Zamenik šefa poljske diplomatije Šejna danas upozorava i da se "ne može isključiti da bi ruska ofanziva dovela do prebacivanja fronta na Zapad", što bi onda moglo da dovede do toga da se u Poljskoj pojavi još nekoliko miliona Ukrajinaca, od kojih bi najveći deo bili žene i deca. Već sada, prema pisanju ruskih medija, u Poljskoj se nalazi oko milion i po Ukrajinaca.

- To će za našu zemlju biti ogroman teret, i poljsko društvo mora da bude spremno za to - istakao je Šejna u intervjuu za "Rečpospolita".

Govoreći o evropskoj budućnosti Ukrajine, on je poručio da bi razgovori unutar EU o ulasku Kijeva u evropsku zajednicu oduzeli dosta vremena, budući da su sukob sa Rusijom i ekonomski problemi Ukrajine glavne prepreke na putu do njenog ulaska u EU.

- Pridruživanje (Ukrajine Evropskoj uniji) neće se desiti tako da bude načinjena ogromna šteta ekonomskim interesima Poljske - naglasio je poljski zvaničnik i dodao da je sada glavni zadatak kako Varšave, tako i Brisela, da Kijevu pruže podršku tokom aktuelnog konflikta.

- Moramo ih podržavati onoliko koliko je to potrebno. To je od životno važnog interesa za nas. Novi i važan aspekt ove pomoći biće saradnja između vojno-industrijskih sektora naših zemalja. Potrebno je da što više oružja i municije za Ukrajinu dolazi iz poljskih fabrika - zaključio je Šejna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading