MOSAD DOVEO IZRAELCE NA RAZGOVORE O TAOCIMA: Samo JEDNA STVAR može danas da se dogodi

Autor:

Svet

28.01.2024

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji su ubeđeni da se glavni plan susreta nekoliko strana neće odvijati kako su oni zamislili

MOSAD DOVEO IZRAELCE NA RAZGOVORE O TAOCIMA: Samo JEDNA STVAR može danas da se dogodi

Foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Izraelska delegacija, koju predvodi šef Mosada David Barnea, stigla je u Pariz na razgovore sa predstavnicima SAD, Katara i Egipta zbog potencijalnog dogovora o oslobađanju talaca iz Gaze koje drži Hamas, preneo je Skaj njuz arabik.

Razgovori će biti održani večeras.

Dva visoka zvaničnika navela su da su američki pregovarači već postigli napredak o potencijalnom dogovoru, prema kojem bi Izrael pauzirao vojne operacije protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koje je otela ta grupa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 se poziva na anonimne izraelske zvaničnike koji ne daju prevelike šanse za ostvarivanje cilja jer Hamas odlučno želi da Izrael totalno okonča rat i da ostavi tu militantnu grupu na vlasti u Pojasu Gaze.

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini upozorio je danas da bi moglo da dođe do potpune obustave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze zbog odluke pojedinih država da prekinu finansijsku podršku, nakon izraelskih optužbi da su neki članovi osoblja Agencije podržavali Hamas i bili umešani u napade na Izrael 7. oktobra.

"Devet zemalja je privremeno obustavilo svoja sredstva za UNRWA. Ova odluka ugrožava naš tekući humanitarni rad u celom regionu, posebno u Pojasu Gaze", poručio je Lazarini, prenela je Anadolija.

Napominjući da je UNRWA zahtevala transparentnu i nezavisnu istragu, Lazarini je naglasio da je šokantna suspenzija sredstava.

Lazarini je napomenuo da je UNRWA glavna humanitarna agencija u Gazi i da se više od dva miliona ljudi oslanja na ovu organizaciju da bi preživelo.

Ističući da je UNRWA "put spasa" za ljude u Gazi, Lazarini je napomenuo da se ova situacija može urušiti u svakom trenutku zbog, kako je rekao, "nedostatka sredstava".

"Bilo bi krajnje neodgovorno uvesti sankcije organizaciji i celom društvu kojem služi, zbog krivičnih prijava protiv nekih pojedinaca, posebno u vreme kada region proživljava rat, raseljavanje i političku krizu", rekao je Lazarini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading