UZBUNA U ARAPSKOM MORU: Vatrena razmena naoružanih militanata i obezbeđenja teretnog broda!

Autor:

Svet

27.01.2024

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednosni sukob na Arapskom moru

UZBUNA U ARAPSKOM MORU: Vatrena razmena naoružanih militanata i obezbeđenja teretnog broda!

Foto: Youtube


Britanski pomorski posmatrači su u subotu saopštili da je došlo do razmene vatre između bezbednosnog tima na teretnom brodu i naoružanih militanata koji su prišli čamcem brodu u Arapskom moru. Incident se desio na 700 nautičkih milja jugoistočno od Salalaha u Omanu, kada se čamac približio na 300 metara pre nego što se vratio ka matičnom brodu.

Reakcija bezbednosne kompanije

Bezbednosna kompanija Embrej potvrdila je da su brod i njegova posada bezbedni nakon ovog incidenta. Iz kompanije su saopštili da je njihov tim za obezbeđenje ispalio hice upozorenja, nakon čega se malo plovilo povuklo.

Izveštaj Uprave Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) je primila izveštaj o ovom incidentu koji uključuje malo plovilo i trgovački brod na 780 nautičkih milja istočno od Hafuna u Somaliji. Prema saopštenju UKMTO, malo plovilo se približilo na 300 metara od broda pre nego što je došlo do razmene vatre.

Ovaj incident još jednom ukazuje na ozbiljnost bezbednosnih izazova sa kojima se suočavaju teretni brodovi koji prolaze kroz Arapsko more i bliskoistočne vode. Bezbednost plovidbe u ovim područjima ostaje pitanje od velikog značaja za međunarodnu zajednicu i trgovinu.

Prevencija sličnih incidenata

Ovaj događaj dodatno naglašava potrebu za efikasnim merama bezbednosti i prevencije sličnih incidenata u ovim vodama. Bezbednosne kompanije i pomorske vlasti moraju nastaviti da sarađuju kako bi osigurale sigurnost trgovinskih brodova i posade u ovim područjima gde su napadi pirata i naoružanih grupa i dalje prisutni.

(Al-Arabiya)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading