HANTER BAJDEN PRED SUDOM! Svedoči u istrazi o opozivu SVOG OCA na mestu predsednika SAD!

Autor:

Svet

19.01.2024

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovo izlaganje uslediće posle nekoliko intervjua članova porodice i njihovih saradnika.

HANTER BAJDEN PRED SUDOM! Svedoči u istrazi o opozivu SVOG OCA na mestu predsednika SAD!

Foto: Tanjug/AP

Sin američkog predsednika Hanter Bajden svedočiće 28. februara na pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, posle višemesečne nesaglasnosti da se odazove pozivima tog tela u kome većinu ima Republikanska stranka.

Pretres se održava u okviru istrage o opozivu američkog predsednika Džozefa Bajdena koja se odvija u donjem domu američkog Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Njegovo izlaganje uslediće posle nekoliko intervjua članova porodice i njihovih saradnika. 

- Iščekujemo svedočenje Hantera Bajdena - rekli su Džejms Komer, predsedavajući Nadzornom odboru i kongresmen Džim Džordan.

Republikanci su tokom nedelje u Predstavničkom domu nameravali da podnesu Rezoluciju o nepoštovanju Kongresa protiv sina predsednika Bajdena, ali su u utorak obustavili inicijativu kako bi se obezbedilo dodatno vreme sporazuma o njegovom učešću na pretresu.

Foto: Tanjug/AP

Hanter i Džo bajden

Bajden mlađi je sredinom januara neočekivano prisustvovao pretresu na kom su republikanski kongresmeni tražili glasanje po optužbama za nepoštovanje Kongresa protiv njega, jer nije svedočio u istrazi o opozivu čija je meta njegov otac Džozef Bajden.

U decembru 2023. predstavnički dom formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsednika Sjedinjenih Država.

Proces opoziva može da dovede do oštre kazne za jednog predsednika - da bude smenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu. 

Međutim, skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smene Bajdena. Čak i ako Predstavnički dom smeni predsednika, Senat bi morao da ga osudi sa dve trećine glasova, što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gde demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova, navodi Glas Amerike.

Istraga o opozivu usredređena je na to da li je Bajden imao koristi od poslovanja svog sina Hantera Bajdena u stranim zemljama.

Foto: Tanjug-AP

Hanter i Džo bajden

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsednik od 2009. do 2017. godine.

Njihova istraga sada je usredsređena na poslove Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Bela kuća odbacuje istragu, navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama.

Protiv sina američkog predsednika u toku je sudski proces po optužbama za utaju poreza, proisteklih iz istrage njegovog poslovanja.

Optužen je da je izbegao plaćanje 1,4 miliona dolara poreza u periodu od 2016. do 2019, nakon što je potrošio milione dolara na drogu, poslovnu pratnju, egzotične automobile i drugu luksuznu robu.

Ako bude osuđen, mogao bi da provede do 17 godina u zatvoru.

On se takođe izjasnio da nije kriv u odvojenom federalnom slučaju u Delaveru, gde je optužen da je lagao u vezi sa upotrebom droge u vreme kada je kupio pištolj. 

Ta optužba povlači deset godina zatvorske kazne ako bude proglašen krivim.

Oba slučaja pokrenuo je federalni tužilac Dejvid Vajs, koji istražuje Hantera Bajdena od 2019. godine.

Federalni sudija je u leto 2023. godine odbacio predlog o nagodbi kojom bi se izbeglo suđenje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading