PROPAO SANDERSOV PREDLOG! Ništa od zamrzavanje američke vojne pomoći Izraelu! SENATORI NEUMOLJIVI!

Autor:

Svet

17.01.2024

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sandersova rezolucija je podneta ma osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži Stejt departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć.

PROPAO SANDERSOV PREDLOG! Ništa od zamrzavanje američke vojne pomoći Izraelu! SENATORI NEUMOLJIVI!

Foto: Tanjug/AP

Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne dostavi izveštaj o tome da li je Izrael kršio ljudska prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podneo Berni Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj predlog.

- Moramo obezbediti da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima - istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspeha Senata da razmotri mere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.

Sandersova rezolucija je podneta ma osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži Stejt departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć, prenosi Rojters.

Da je rezolucija usvojena, to bi zahtevalo da Stejt department podnese izveštaj Kongresu u roku od 30 dana. Nakon što dobije izveštaj, Kongres bi mogao da razmotri dodatnu rezoluciju koja predlaže izmene bezbednosne pomoći Izraelu.

Uprkos ubedljivom porazu ove rezolucije u Senatu, javlja se rastuća zabrinutost, posebno među levičarski nastrojenim glasačima predsednika SAD Džozefa Bajdena, zbog isporuke američkog oružja Izraelu, uprkos velikim palestinskim žrtvama u Pojasu Gaze, navodi Rojters.

Bela kuća je saopštila da se protivi rezoluciji. Senatori koji su glasali protiv kažu da se njome šalje pogrešna poruka, u vreme kada Izrael kaže da prelazi na preciznije targetiranje meta u Pojasu Gaze.

- Ova rezolucija ne samo da je neosnovana, već je i opasna. Ona šalje apsolutno pogrešan signal u pogrešno vreme - prokomentarisao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara za vojnu pomoć svake godine, uključujući borbene avione i bombe koje bi mogle da unište tunele Hamasa, dok je Bajden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Tel Avivu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading