KONAČNO! Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i civilima u Gazi!

Autor:

Svet

17.01.2024

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

KONAČNO! Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i civilima u Gazi!

Foto: Tanjug/AP

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će danas biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će ''lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkretno pomoć će biti isporučena civilima.

Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca. Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinirati isporuku na terenu. Među taocima u Gazi je i dvoje francuskih državljana, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lekovi, navodi Rojters.

Podsećamo, Kibuc Beri saopštio je juče da su njegovi stanovnici Josi Šarabi i Itaj Svirski koji su oteti 7. oktobra ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas. Kibuc je pozvao da se njihova tela vrate kako bi bila sahranjena i da svi taoci budu oslobođeni, prenosi Tajms of Izrael.

Šarabi i Svirski su se pojavili u nekoliko video snimaka koje je ranije ove nedelje objavio Hamas.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading