PUTINOV MONSTRUM, BOMBA OD TONE I PO: Ruski piloti prvi put upotrebili oružje od kog nema spasa

Autor:

Svet

15.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbacuje se s aviona, van domašaja PVO, i leti desetinama kilometara do cilja

PUTINOV MONSTRUM, BOMBA OD TONE I PO: Ruski piloti prvi put upotrebili oružje od kog nema spasa

Foto: Tanjug/AP/Pavel Bednyakov/ Adel Hana, Profimedia Sputnik Profimedia

Blesnula je ogromna plamena kupola i prolomio se tresak od kog su Ukrajinci popadali u rovovima, a onda je zavladala tišina. Na mestu gde je bio utvrđeni položaj njihovih saboraca ostao je samo krater dubok kao trospratnica. Ukrajinska komanda shvatila je da se ostvario njen najcrnji košmar jer su Rusi prvi put upotrebili FAB-1500 G, odnosno klizeću avio-bombu od tone i po.


NAVODE IH SATELITI


Ruski piloti već odavno neštedimice biju ukrajinske položaje s klizećim FAB-500 i samo na Avdejevku bace do 20 komada dnevno. Na stare avio-bombe postavili su krilca, pa avioni više ne moraju da nadlete cilj, već je izbace s udaljenosti od oko 60 kilometara, van dometa ukrajinskog PVO. Ipak, pojava klizeće varijante FAB-1.500 G iz 1954. za Ukrajince je predstavljala šok jer ova bomba nosi eksploziva kao dve rakete iskander M. Pritom, deo ruskih raketa Ukrajinci su oborili, ali nisu još nijednu klizeću bombu.


Rusija je nasledila ogromne zalihe običnih avio-bombi od SSSR. U Siriji je te "glupe" bombe upotrebljavala na pametan način. Satelit i kompjuter izračunavali su brzinu, položaj i nagib aviona u trenutku izbacivanja bombe i promašaji su bili retki. Ali za razliku od Islamske države, Ukrajina je imala ešalonirani PVO. Izlaz je nađen u klizećim bombama, koje otvaraju krilca čim ih pilot izbaci. Dalje se navode na cilj sa satelita, ali taj signal može da se ometa, pa postoji i laserski navođena bojeva glava. Proizvodnja je toliko narasla da ih su-34 izbacuju po četiri za jedan let.


- Iz rova vidiš samo beli trag na nebu koji menja pravac i ne znaš gde će udariti sve dok bomba odjednom ne skrene ka zemlji pod uglom od 90 stepeni. Ja mogu ovo da vam pričam samo zato što nijednom nije krenula prema meni - ispričao je ukrajinski vojnik iz 82. brigade.


KRAH ODBRANE


Ukrajinska odbrana oslanja se na sistem utvrđenja, odnosno sovjetskih betonskih gradova u kojima su izgradili dodatne tunele i podzemna skloništa. Sad na njih Rusi bacaju monstrume od tone i po koji zbrišu sve na površini od dva kvadratna kilometra i opremljeni su trostepenim usporavačem upaljača. Odnosno, bomba ne eksplodira po udaru na tlo, nego na programiranoj dubini, pa tako može da uništi bunker 20 metara ispod zemlje.


Sad sledi uvećanje proizvodnje i proširenje liste aviona sposobnih da nose ove bombe, te obuka svih pilota. Da bi bomba što dalje pala, oni moraju da je izbace sa što veće visine, a u slučaju FAB-1500 G to je do 15.000 metara.

BROJKA
2 kvadratna kilometra zbriše FAB-1500 G


IZ ROVA VIDIŠ BELI TRAG NA NEBU I NE ZNAŠ GDE ĆE UDARITI, POSVEDOČIO JE UKRAJINSKI VOJNIK



FAB-1500 G

Dužina 5,05 m
Prečnik 0,4 m
Ukupna masa 1.525 kg
Masa eksploziva 1.010 kg
Domet 50 km
Dozvoljena greška 5 m



Jedna "krmača" raznela celu fabriku


Rusija u arsenalu ima i avio-bombe od tri, pet i devet tona, takozvanu krmaču. Nije poznato da li oni razvijaju klizeću varijantu i za ove bombe. One od tri i pet tona izbacuju se s bombardera tu-22, pri brzini od 1.200 kilometara na čas.
Krmača, odnosno bomba od devet tona FAB-9000, bačena je samo jednom sa strateškog bombardera tu-95. Njom su 2022. bili razoreni podzemni hodnici u fabrici Azovstalj, poslednjem uporištu puka Azov u Marijupolju.


3 SCENARIJA AMERIČKOG GENERALA BREDLOUA


1. Američki general Filip Bredlou, bivši komandant NATO snaga u Evropi, izneo je tri scenarija za kraj rata u Ukrajini. Prema prvom, Zapad će davati Kijevu toliko oružja koliko je potrebno da se ne preda, ali to vodi Ukrajinu u poraz
2. On je objasnio da Rusi imaju više ljudi i resursa i da će Putin pokoriti celu Ukrajinu ako je Zapad jednostavno napusti
3. Prema generalu Bredlou, jedini povoljan scenario po Ukrajinu je da joj Zapad preda sve oružje koje zatraži.
- Nažalost, liderima Zapada uvukao se strah u kosti i nisu u stanju da donesu odluke koje bi dovele do Putinovog poraza - rekao je Bredlou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading