KO JE BIO LIKVIDIRANI VOĐA HAMASA SALEH AL-ARURI? Važio za lidera vojnog dela PALESTINSKE TERORISTIČKE ORGANIZACIJE

Autor:

Svet

02.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom svog života je proveo vreme u izraelskim zatvorima, ali je pušten 2010. godine u okviru razmene zarobljenika

KO JE BIO LIKVIDIRANI VOĐA HAMASA SALEH AL-ARURI? Važio za lidera vojnog dela PALESTINSKE TERORISTIČKE ORGANIZACIJE

Foto: printskrin twitter

Saleh al-Aruri, zamenik lidera Hamasa u inostranstvu, postao je meta izraelskog napada koji se dogodio u predgrađu Bejruta, u Libanu. Al-Majadin, medij povezan sa Hezbolahom, izvestio je o njegovoj smrti, ali Izrael još uvek nije komentarisao ove navode.

Al-Aruri je bio zamenik šefa političkog biroa Hamasa i smatran je de facto vođom Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali. Izraelski obaveštajni zvaničnici veruju da je bio umešan u planiranje otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera 2014. godine, kao i u brojne druge napade.

 

 

Tokom svog života, al-Aruri je proveo vreme u izraelskim zatvorima, ali je pušten 2010. godine u okviru razmene zarobljenika za izraelskog vojnika Gilada Šalita, koji je bio kidnapovan od strane Hamasa. Nastavio je da učestvuje u pregovorima o oslobađanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, prenose Novosti.

 

 

Nakon boravka u Istanbulu, al-Aruri se preselio u Bejrut, gde je upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali. Bio je blisko povezan sa Iranom i grupom Hezbolah u Libanu, gde je osnovao lokalne snage Hamasa od aktivista u izbegličkim kampovima. Ova grupa je imala vojnu obuku i raketni arsenal, iako ne u istoj meri kao Hezbolah.

Saleh al-Aruri je bio ključna figura u Hamasovim vojnim operacijama, kako na Zapadnoj obali, tako i u saradnji sa Iranom i Hezbolahom. Njegova smrt u izraelskom napadu u Libanu predstavlja značajan događaj u kontekstu sukoba između Izraela i Hamasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading