ŠOK! NEOČEKIVANO ZAJEDNIŠTVO NA FRONTU ZA PRAZNKE: U jeku sukoba ruski i ukrajinski vojnici položili puške, dozivaju se međusobo, pa zapevaše staru ljubavnu pesmu! (VIDEO)

Autor:

Svet

31.12.2023

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci koji nisu nezavisno provereni, ali se šire društvenim mrežama, sugerišu da su ruski i ukrajinski vojnici na privremenom prekidu borbi na liniji fronta pronašli neočekivan način za izražavanje zajedništva.

ŠOK! NEOČEKIVANO ZAJEDNIŠTVO NA FRONTU ZA PRAZNKE: U jeku sukoba ruski i ukrajinski vojnici položili puške, dozivaju se međusobo, pa zapevaše staru ljubavnu pesmu! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Na snimku koji je postao viralan nakon Božića, vidi se kako, navodno, ruski vojnici pozivaju svoje ukrajinske protivnike u snegom prekrivenoj šumi. Umesto neprijateljstva, dogodilo se nešto neobično - zajedno su otpevali čuvenu ljubavnu pesmu iz Drugog svetskog rata.

Pesma u pitanju je legendarna sovjetska melodija "Кaćuša", a na snimku se čuju ruski vojnici kako pevaju stihove, a zatim dolazi odgovor od ukrajinskih vojnika. Snimak, međutim, nije prošao nezavisnu proveru, a postoji sumnja da bi mogao biti deo ruske propagande.

 

 

''Procvetale jabuke i kruške, razvila se magla nad rekom," počinju stihovi ruskih vojnika, a ukrajinski vojnici odgovaraju, pevajući "Кaćuša je izašla na obalu reke, na visoku i strmu obalu reke." Snimak se završava nakon njihovog zajedničkog muzičkog trenutka.

Društvenim mrežama u Rusiji su brzo širio snimak, dok je u Ukrajini zabeležena manja distribucija. Dejli mejl iznosi sumnje u verodostojnost snimka, sugerišući da bi mogao biti deo ruske propagande.

Kaćuša je poznata još iz Drugog svetskog rata, kada su i Rusi i Ukrajinci bili saveznici. Pesma je često korišćena tokom sukoba u Ukrajini, a pojedini ukrajinski ratni zarobljenici tvrdili su da su Rusi insistirali da je pevaju. Vladislav Šurigin, vojni ekspert koji je objavio snimak, naglašava da je Kaćuša bila popularna tokom Sovjetskog saveza i da je ima simboličku vrednost u ovoj situaciji.

- Očigledno je da su ukrajinski vojnici koji su spontano počeli pevati Кaćušu, muškarci stariji od 50 godina koji se sećaju sovjetskih pesama. Kaćuša je bila jedna od najomiljenijih pesama, a njeno pevanje bilo je neizostavno na svadbama u sada razdvojenim delovima nekadašnje jedinstvene zemlje. Ovo ima nešto simbolično - ljudi koji pevaju iste pesme na istom jeziku trebaju pronaći razumevanje i način za suživot - izjavljuje Šurigin.

U subotu, Ukrajina je izvela granatiranje ruskog grada Belgoroda, prouzrokujući smrt 24 osobe, uključujući troje dece, dok je 108 osoba povređeno. Dan pre toga, Rusija je pokrenula najveći vazdušni napad na Ukrajinu od početka rata, bombardujući gradove kao što su Kijev, Harkov, Nikolajev, Odesa, Dnjepropetrovsk i Lavov. Poginulo je 19 osoba u Kijevu i devet u Zaporožju tokom napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading