NEMA TRAGA PROJEKTILU IZ MOSKVE! Poljska završila potragu: Nisu pronađeni delovi ruske rakete!

Autor:

Svet

31.12.2023

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska vojska je okončala intenzivnu potragu u blizini grada Zamošća na jugoistoku zemlje, nakon što nije pronašla nikakve tragove koji bi ukazivali na to da su delovi ruske rakete narušili poljski vazdušni prostor prošlog petka, saopštila je Operativna komanda poljske vojske.

NEMA TRAGA PROJEKTILU IZ MOSKVE! Poljska završila potragu: Nisu pronađeni delovi ruske rakete!

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gotovo 500 vojnika je bilo angažovano u potrazi, koja je trajala od trenutka kada je neidentifikovani objekat, pretpostavljen da je ruski projektil, navodno preletao teritoriju Poljske u roku od tri minuta od ulaska iz pravca Ukrajine. Međutim, nakon detaljnih pregleda, vojni zvaničnici tvrde da nisu pronašli nikakve moguće delove rakete na poljskom tlu.

Operativna komanda poljske vojske je putem platforme X obavestila javnost da su aktivnosti potrage okončane, te da nema planova za dalje provere na terenu.

Ovaj incident izazvao je diplomatski sukob između Poljske i Rusije, s obzirom na to da je poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo otpravnika poslova ambasade Rusije u Varšavi, Andreja Ordaša, zahtevajući objašnjenje za navodno kršenje vazdušnog prostora Poljske.

Ordaš je odbacio optužbe, tvrdeći da mu nisu predstavljeni nikakvi konkretni dokazi i da su optužbe neosnovane. Cilj potrage, prema poljskim vojnim zvaničnicima, bio je definitivno potvrditi da nema nikakvih tragova ruske rakete na poljskom teritoriju.

Podsetimo, u subotu je otpravnik poslova ambasade Rusije u Poljskoj Andrej Ordaš potvrdio da su optužbe neosnovane i da nisu pruženi nikakvi dokazi, već samo neosnovane optužbe da ja raketa koja je preletela teritoriju Poljske ruska.

Nakon što mu je uručena protestna nota, Ordaš je izjavio da mu nisu dostavljeni nikakvi konkretni dokazi, već samo neosnovane optužbe.

Uručena mi je nota koja sadrži neosnovanu izjavu da je navodno ujutru 29. decembra poljski vazdušni prostor narušio vazdušni objekat, koji su poljski stručnjaci identifikovali kao rusku raketu - rekao je Ordaš za agenciju RIA. Dodao je da mu nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi potvrdili ove tvrdnje.

Nikakvi dokazi nam nisu predočeni. Kada sam tražio da dokumentujem ono što se nalazi u belešci, nisu mi dali - naglasio je ruski diplomata. Ordaš je istakao da je suočen s neosnovanim optužbama bez konkretnih podloga.

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je u petak da je neidentifikovani leteći objekat iz Ukrajine ušao u vazdušni prostor te zemlje. Međutim, Ordaš tvrdi da nije pružena nikakva validna potvrda da je reč o ruskoj raketi.

Juče je u jutarnjim satima neidentifikovani vazdušni objekat neočekivano uleteo u vazdušni prostor Republike Poljske, dolazeći iz pravca Ukrajine. Poljska vojska je odmah reagovala i pravovremeno obavestila javnost putem društvenih mreža.

Diplomatske tenzije između Poljske i Rusije mogu se očekivati dok obe strane nastoje razrešiti ovaj incident koji je potresao odnose između dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading