AUSTRIJA PRESEKLA, BRISEL DAO ZELENO SVETLO: Bezvizni ulazak u Šengensku zonu za Rumune i Bugare, ali ima postoji jedna ''kvaka!''

Autor:

Svet

31.12.2023

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski savet danas je saopštio da državljani Rumunije i Bugarske od 31. marta neće više morati koristiti pasoše za putovanje avionom ili morem u većinu drugih članica EU, kao i Norvešku i Švajcarsku.

AUSTRIJA PRESEKLA, BRISEL DAO ZELENO SVETLO: Bezvizni ulazak u Šengensku zonu za Rumune i Bugare, ali ima postoji jedna ''kvaka!''

Foto: Sutterstock

Ova odluka označava proširenje Šengenske zone na 25 od 27 članica evropskog bloka.

Međutim, valja napomenuti da će Rumuni i Bugari i dalje morati posedovati pasoš prilikom prelaska kopnenih granica u susedne članice EU. Šengenska zona, koja obuhvata Norvešku i Švajcarsku, ali ne i Irsku i Kipar, sada se proteže na veći deo evropskog kontinenta.

Ova istorijska odluka rezultat je povlačenja austrijskog veta, kako su sinoć javili austrijski mediji. Beč se saglasio sa dokumentom koji omogućava Rumuniji i Bugarskoj bezvizni ulazak vazduhom i pomorskim putem. Ovaj potez bi mogao predstavljati prvi korak ka punopravnom članstvu ove dve zemlje u Šengenskoj zoni.

U dokumentu su navedena tri austrijska uslova za potpuno članstvo, među kojima se ističe povećano prisustvo Agencije EU za zaštitu granica Fronteks u Rumuniji i Bugarskoj. Takođe, predviđena su dodatna finansijska sredstva od Evropske komisije za jaču zaštitu spoljnih granica i intenzivnije provjere na spoljnim kopnenim granicama bloka.

Savet EU na nivou ministara unutrašnjih poslova saglasio se u decembru prošle godine sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali su odluke o Bugarskoj i Rumuniji bile odložene.

Austrija je tada blokirala njihov prijem tvrdeći da su nedovoljno efikasne u suzbijanju ilegalne migracije na njihovim teritorijama. Međutim, postignut je sporazum između Austrije, Bugarske i Rumunije o bezviznom ulasku vazduhom, uz ispunjenje austrijskih zahteva, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema informacijama Bečkog Kurira, dokument je prosleđen predsedavajućoj zemlji EU, Španiji, i sada je na predsedništvu i Evropskoj komisiji da sprovedu u delo aplikaciju Bugarske i Rumunije za punopravno članstvo u Šengenskoj zoni.

Nakon pregovora ministara unutrašnjih poslova tri zemlje tokom decembra, Austrija je postavila uslove koji su uključivali povećanje misija Fronteksa u Bugarskoj i Rumuniji, finansijsku podršku Evropske komisije za očuvanje stabilne zaštite spoljnih granica EU u ovim zemljama, kao i jaču kontrolu kopnenih granica u cilju bolje zaštite od tražilaca azila, naročito iz Avganistana i Sirije, koji trenutno borave u Austriji.

Bečki Kurir dodatno objašnjava da će vazdušni Šengen značiti da putnici iz Rumunije i Bugarske više neće morati prolaziti kroz terminale za treće zemlje na aerodromima. Očekuje se da će ova odluka stupiti na snagu u martu 2024. godine, prema informacijama bugarske novinske agencije BTA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading