SOFIJA POKLEKLA POD PRITISCIMA IZ BRISELA?! Snažni protesti susednih zemalja urodili plodom, Bugarska donela važnu odluku u vezi ruskog gasa!

Autor:

Svet

11.12.2023

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sofija je donela ovakvu odluku sa namerom da popravi odnose sa Evropskom unijom i pridružila se Šengenu.

SOFIJA POKLEKLA POD PRITISCIMA IZ BRISELA?! Snažni protesti susednih zemalja urodili plodom, Bugarska donela važnu odluku u vezi ruskog gasa!

Foto: www.profimedia.rs

Bugarska je donela odluku da ukine taksu na tranzit gasa iz Rusije koji prolazi preko teritorije te zemlje, kako bi popravila odnose sa članicama Evropske unije i pridružila se Šengenskoj zoni.

Uvođenje te takse izazvalo je zabrinutost širom Jugoistočne Evrope, zbog čega je Mađarska taj potez Bugarske nazvala “neprijateljskim” i pozvala EU da sprovede istragu. Ta taksa neminovno dovodi do povećanja cene gasa.

Bivši premijeri i lideri dve najveće stranke u zemlji, Bojko Borisov i Kiril Petkov, izjavili su da Bugarska planira da promeni zakone kako bi ukinula takse.

Oni su to izjavili pre sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Sloveniji, a na kome će se govoriti kako o Šengenu, tako i o borbi protiv iregularnih migracija.

- Ne smemo da propustimo ovu šansu zbog taksi. Nama su dobrosusedski odnosi oduvek veoma važni - rekao je Borisov. 

Podsećamo, u nedelju u Nišu obeležen je početak rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, čemu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednici Bugarske i Azerbejdžana, Rumen Radev i Ilham Alijev.

Ranije su Srbija i Mađarska ocenile kao ''neprijateljski potez Burgarske'' uvođenje dodatne takse na gas iz Rusije koju su uvele vlasti Bugarske u okviru restriktivnih mera prema Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

- Ova nova bugarska regulativa ugrožava bezbedno snabdevanje energijom u Mađarskoj i Srbiji - navedeno je u zajedničkom saopštenju ministra finansija Srbije Siniše Malog i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta objavljenom na sajtu Vlade Srbije 17. oktobra.

Srbija i Mađarska tvrde da će novo oporezivanje Bugarske "dramatično" povećati cenu gasa koja se isporučuje tim zemljama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading