OPASNA GLUPOST! Zaharova oštro o zabrani Bugarske: Avion može da preleti, ali Marija NE MOŽE!

Autor: Republika/T.J.

Svet

30.11.2023

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je oštro osudila ovaj potez bugarskih vlasti, smatra da će to stvoriti opasan svetski presedan.

OPASNA GLUPOST! Zaharova oštro o zabrani Bugarske: Avion može da preleti, ali Marija NE MOŽE!

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Marija Zaharova ocenila je odluku bugarskih vlasti da zatvori vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije ako se ona bude nalazila u njemu, kao opasnu glupost.

- Zlobna glupost rusofoba došla je do toga da su prvi put u našoj istoriji zvanične vlasti zabranile da se na nebu nalazi, ne avion, nego čovek u avionu - navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ona je podsetila da je vazdušni saobraćaj regulisan odredbama Čikaške konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz 1944. godine. Prema dokumentu, teritorijom države smatraju se kopnene teritorije i susedne teritorijalne vode, dok vazdušni prostor nije uključen u taj termin.

- Tako je bilo napisano u zvaničnoj noti bugarskog Ministarstva spoljnih poslova – avion može da preleti Bugarsku, ali Marija Zaharova ne može da putuje avionom. Nije ništa rečeno o tome da li mogu da preletim Bugarsku bez aviona ili svemirom - napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je pojasnila da su upravo te odredbe trebalo da obezbede nesmetan let iznad teritorije Bugarske, bez obzira na restriktivne mere EU.

- Ne radi se samo o gluposti, nego o opasnoj gluposti nekog spletkaroša u strukturama vlasti Bugarske. Da li su razmišljali o tome da će stvoriti opasan svetski presedan? Mislim da ne. Ko je dao pravo nepismenim činovnicima iz Sofije da brukaju bugarski narod? Inače, mi smo već u Skoplju - poručila je Zaharova.

Ranije je saopšteno da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao tokom noći u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji.

Putovao je preko Grčke. Prvobitno se pretpostavljalo da će se let realizovati preko Bugarske, koja je izdala dozvolu za let.

Međutim, bugarska strana je odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu bude nalazila Marija Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading