TERORIZAM I MIGRANTI RUŠE ŠENGEN: Raste panika u EU! Sve više članica Evropske unije uvodi stroge GRANIČNE KONTROLE, Slovenija i Italija Hrvatima rekle STOP!

Autor:

Svet

19.10.2023

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi obavestio je slovenačkog kolegu Boštjana Poklukara da će Italija, zbog povećane opasnosti od terorizma u Evropi, uvesti unutrašnje kontrole na granici sa Slovenijom. Istu meru će preduzeti i Slovenija na granici sa Hrvatskom i Mađarskom.

TERORIZAM I MIGRANTI RUŠE ŠENGEN: Raste panika u EU! Sve više članica Evropske unije uvodi stroge GRANIČNE KONTROLE, Slovenija i Italija Hrvatima rekle STOP!

Foto: Tanjug/AP

Poklukar je potvrdio ove informacije u emisiji N1 Studio Slovenija, istakavši da je cilj ove mere preventivno osigurati dodatne provere na balkanskoj izbegličkoj ruti. Datum početka ovih kontrola još nije utvrđen i o tome će odlučivati Vlada i Evropska komisija.

Slovenački i talijanski ministar unutrašnjih poslova će se sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske sledeće nedelje u Trstu. Međutim, postoji neslaganje između Hrvatske i Slovenije u vezi sa prisustvom jedinica Fronteksa na šengenskoj granici. Slovenija je pozivala Hrvatsku da dozvoli prisustvo Fronteksa na granici, ali Hrvatska je dosad odbila tu pomoć.

 
Republika

Foto: shutterstock

 

 

Poklukar je takođe kritikovao Hrvatsku zbog nedovoljne zaštite spoljne šengenske granice, ukazujući na značajan porast ilegalnih prelazaka preko slovenačke granice nakon što je Hrvatska postala deo Šengenskog prostora. Slovenija je ponudila pomoć Hrvatskoj u obliku mešovitih patrola i saradnje stručnjaka, ali Hrvatska je dosad odbila tu pomoć.

Situacija ostaje napeta, a budući sastanci ministara mogli bi rasvetliti dalje korake u rešavanju problema ilegalnih migracija i terorističkih pretnji u regionu.

Sastanak u Luksemburgu

Ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije sastali su se u četvrtak u Luksemburgu kako bi raspravljali o situaciji u Šengenskom prostoru, posledicama dešavanja na Bliskom istoku po unutrašnju sigurnost EU-a i problemu migracija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Broj zemalja koje uvode kontrole na unutrašnjim granicama Šengenskog prostora raste zbog velikog broja ilegalnih migranata koji ulaze. Italija je najavila uvođenje nadzora na granici sa Slovenijom zbog promenjenih okolnosti u Evropi i na Bliskom istoku. U skladu s tim, Slovenija najavljuje uvođenje kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom.

Italija je obavestila Sloveniju da će prvo uvesti granične kontrole na deset dana, sa mogućnošću produženja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Mateo Piantedosi je obavestio svog slovenačkog kolegu Boštjana Poklukara da je suština ove privremene mere prevencija terorizma i organizovanog kriminala. Obojica ministara saglasna su da zapadnobalkanska ruta, koju pažljivo prate slovenačke i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog pritiska migracija i situacije na Bliskom istoku, sve više zemalja uvodi ili produžava granične kontrole unutar Šengenskog prostora.

Austrija je već 2015. godine uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i obavestila Komisiju da će te mere trajati do maja sledeće godine. U sredu su takođe uvedene kontrole na granici sa Češkom, nakon što je Nemačka odlučila nadzirati granice sa Poljskom i Švicarskom i produžiti kontrole na granici sa Austrijom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kontrole na unutrašnjim granicama Šengenskog prostora vrše i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Tokom radnog ručka, ministri će razgovarati o posledicama situacije na Bliskom istoku po unutrašnju sigurnost država članica. Pre dva dana, u terorističkom napadu u Briselu, ubijene su dve osobe, u petak je mladi radikalizovani islamista ubio profesora u Francuskoj, a nekoliko regionalnih aerodroma bilo je evakuisano zbog "dojava o bombi" poslatih elektronskom poštom. Zbog povećane opasnosti od novih napada, sigurnosna uzbuna u zemljama je podignuta na najviši nivo.

Špansko predsedništvo će ministre informisati o toku pregovora između Saveta i Parlamenta o usklađivanju zakonodavnih tekstova o migracijama i azilu. Zatim će ministri razgovarati o spoljnoj dimenziji migracija, odnosno o saradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze i tranzitnih zemljama.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Ministri će takođe razgovarati o predlogu uredbe o sprečavanju i suzbijanju seksualnog zlostavljanja dece. Prema predloženoj uredbi, internet kompanijama će biti nametnuta obaveza da obaveste nadležna tela o slučajevima seksualnog zlostavljanja dece na internetu na njihovim platformama.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading