''OVO JE MRAČAN DAN ZA EU'' Postignut istorijski dogovor, tiče se veoma važnog pitanja: Više nema nazad, odluka koja će promeniti Evropu!

Autor:

Svet

20.12.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dogovor su postigli Evropski parlament i Savet Evropske unije, o suštinskim političkim elementima pet ključnih propisa koji bi trebalo da iz temelja revidiraju pravni okvir unutar Unije o azilu i migracijama.

''OVO JE MRAČAN DAN ZA EU'' Postignut istorijski dogovor, tiče se veoma važnog pitanja: Više nema nazad, odluka koja će promeniti Evropu!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Dogovorili su se o novom setu pravila za upravljanje migracijama i azilom, saopštila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na društvenoj mreži Iks (X, nekadašnji Tviter).

Kako se precizira u saopštenju Saveta EU, kom do kraja godine predsedava Španija, ovaj savet i EP postigli su dogovor o suštinskim političkim elementima pet ključnih propisa "koji će temeljno revidirati pravni okvir EU o azilu i migracijama".

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Fon der Lajen pozdravila istorijski do govor 

Pet zakona EU o kojima su se usaglasili EP i Savet EU odnose se na sve faze upravljanja azilom i migracijama, počevši od proveravanja neregularnih migranata kada stignu u EU, uzimanja biometrijskih podataka, procedura za podnošenje i rešavanje zahteva za azil.

Oni se odnose i na pravila o utvrđivanju toga koja je država članica odgovorna za rešavanje zahteva za azil, na saradnju i solidarnost među državama članicama i na način postupanja u kriznim situacijama, uključujući slučajeve instrumentalizacije migranata.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je na društvenoj mreži Iks postizanje istorijskog dogovora o paktu o migracijama i azilu.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska Gomes rekao je da EU ispunjava svoje obećanje da će poboljšati sistem azila i migracija.

- Građani širom EU žele da se njihove vlade nose sa izazovom migracija i danas je veliki korak u tom pravcu. Ova reforma je ključni deo slagalice - naveo je on i poručio da je EU i dalje posvećena suočavanju sa osnovnim uzrocima migracije, saradnji sa zemljama porekla i tranzita i bavljenju "pošastima krijumčarenja migranata".

 

 

Ovo su nova pravila

Prema novim pravilima, država koja ne prima izbeglice treba da plati 20.000 evra za svaku osobu koju ne primi, i to po kvoti utvrđenoj s obzirom na broj stanovnika.

Uvodi se i brza procedura provere prava na azil na spoljnim granicama EU. U ovim brzim procedurama za najviše 12 nedelja trebalo bi da se utvrdi čiji je zahtev za azil očigledno neosnovan jer dolazi iz relativno bezbedne zemlje, prenosi agencija Hina.

Ljudi koji budu odbijeni mogu, prema novim pravilima, biti brzo vraćeni u matičnu zemlju ili u treću zemlju. Da li je treća zemlja pogodna odlučiće zemlje na spoljnim granicama EU, na primer Grčka i Italija. Više ne postoji zajednička lista sigurnih zemalja. Porodice sa decom i maloletnici bez pratnje takođe će biti predmet brzih procedura na granici.

Za proceduru na granici sada moraju da se naprave nova, gotovo zatvorena skloništa u zemljama na spoljnim granicama EU, na primer u Grčkoj i Italiji. Švedsko predsedništvo je prvobitno predložilo stvaranje 120.000 mesta u prihvatnim centrima. Na kraju je dostignuta trećina od toga, odnosno 40.000 mesta.

Shodno tome, smanjen je i broj izbeglica koje druge članice EU moraju da prihvate u sklopu preseljenja izbeglica iz kampova u Italiji ili Grčkoj. Sve ostale članice EU bi morale da uplate određeni iznos u evropski fond koji finansira zaštitu granica i druge poslove u okviru sprečavanja migracija.

Izbeglice iz Sirije i Avganistana neće biti obuhvaćene procedurama na granicama, jer im je procenat priznavanja prava na azil oko 50 odsto. Za ove ljude će važiti "normalne" procedure. To znači da će biti registrovani u Grčkoj ili Italiji i da će potom produžiti put, najčešće prema Nemačkoj. Ova "sekundarna migracija", koja zapravo nije dozvoljena po zakonu EU, ali je uobičajena u praksi, neće biti obuhvaćena novim pravilima.

 

 

Grupa levice u EP: ''Mračan dan za EU''

Reagujući na politički dogovor EU o migraciji i azilu, grupa levice u Evropskom parlamentu je rekla: „Mračan dan za EU. Upravo dogovoreni Pakt o migraciji i azilu označava smrt pojedinca na pravo na azil u Evropi. Ovo je najznačajniji napad na azil i migracijska prava od osnivanja EU".

Organizacije za ljudska prava upozorile su na implikacije sporazuma za migrante i tražioce azila.

- Konačni dogovor implicira krajnje razočaravajuće ishode u celini. Njegov glavni efekat će biti povećanje patnje na granicama i otežavanje traženja sigurnosti - rekla je Olivija Sundberg Diez, zagovornica za migracije i azil u EU Amnesti internešenela.

Više od 50 neprofitnih organizacija upozorilo je u otvorenom pismu da će pakt o migraciji omogućiti zemljama da proizvoljno pritvaraju decu i premeštaju migrante i da dovede do povećanog ranog profilisanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading