KRAJ MAKRONOVE VLADAVINE: Migranti su pobedili, pošlo im za rukom što nikome u Francuskoj nije!

Autor:

Svet

13.12.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što nikome na političkoj sceni u Francuskoj ranije nije uspelo, pošlo je za rukom migrantima. Ujedinjili su krajnu levicu i desnicu.

KRAJ MAKRONOVE VLADAVINE: Migranti su pobedili, pošlo im za rukom što nikome u Francuskoj nije!

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

migranti

Migranti su uspeli ono što nikome nije pošlo za rukom: ujedinili su krajnju levicu i krajnju desnicu, isprovocirali ponuđenu ostavku ministra unutrašnjih poslova i srušili politiku aktuelne vlasti sedenja na dve stolice.

Ovaj zakon navažniji u planu rada Vlade

Ovaj događaj je izazvao iznenađenje u francuskoj skupštini, kada je jedan od ključnih ministara Žerald Darmanen podneo predlog novog zakona o imigraciji. Predlogu poslanika ekologa, da se zakon uopšte ne predstavi, pridružili su se, sasvim neuobičajeno, istovremeno deputati i levice, i krajnje desnice, kao i deo republikanaca, čime su sakupili tesnu većinu.

Ovaj zakon je bio jedan od najvažnijih u planu rada Vlade, pa je Darmanen odmah podneo ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, koji je nije prihvatio.

Vlast optužuje opoziciju da je protiv traženja kompromisa i dijaloga, te da time ugrožava interese Francuske. Osuđuju i njihovu “neprirodnu koaliciju”. Predlog je, međutim, veoma ambivalentan, za desnicu je previše blag, za levicu dosta strog, čime vladajuća struktura plaća ceh želji da sve zadovolji.

Vlast koja nema većinu u parlamentu, pokušava da ekvilibristikom progura zakon preko mešovitog odbora Skupštine i Senata. Opet se nazire nepopularni član ustava 49.3 na osnovu koga se zakoni usvajaju bez glasanja, uz mogućnost provere poverenja vladi, kao što je bilo u slučaju penzijske reforme. Vlast, koja praktično vlada na ovaj način, izlazi znatno oslabljena iz ove avanture.

Predlog zakona o imigraciji u Francuskoj, s jedne strane, pooštrava dolazak stranaca, dok za one koji ostaju poboljšava integraciju. Predviđa ukidanje zabrane izbacivanja iz zemlje za one koji su došli u Francusku pre 13. godine života, ukoliko su kažnjeni sa više od 5 godina zatvora, pišu Novosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Produbljivanje političke krize

Besplatna opšta medicinska pomoć za sve ilegalce zamenjuje se samo hitnom lekarskom pomoći, a pooštrene su i mere za spajanje porodice. Za primanje socijalnih davanja potrebno je boraviti najmanje pet godina, umesto šest meseci kao do sada. Čak je predviđeno i ukidanje automatskog prava na francusko državljanstvo s punoletstvom za decu rođenu u Francuskoj od roditelja stranaca! Odbijeni za azil morali bi da napuste zemlju odmah, ne čekajući odluku na žalbu.

Smanjen je i broj zakonskih mogućnosti za protestvovanje povodom ovakve odluke.

Stvara se i posebna lična karta za radnike strance koji obavljaju poslove u domenima gde nedostaje radna snaga.

Lider krajnje levice Žan Lik Melanšon je pozvao na ostavku Vlade i na nove izbore. To za sada nije prihvaćeno, baš kao ni predlog liderke krajnje desnice u parlamentu Marin Le Pen koja je ponudila svoju verziju zakona o migrantima.

Politička kriza se produbljuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading