POBEDNIČKA TAKTIKA NA FRONTU? Rat i predsednički izbori u Rusiji: Putin izdao naređenje vojsci, poznato šta će biti udarni deo predizborne kampanje!

Autor:

Svet

12.12.2023

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je godinu dana provela ukopana među snažno utvrđenom linijom fronta kako bi potisnula kontraofanzivne napore Kijeva, Moskva sada pokreće napade duž ogromne linije fronta i nastoji da povrati inicijativu.

POBEDNIČKA TAKTIKA NA FRONTU? Rat i predsednički izbori u Rusiji: Putin izdao naređenje vojsci, poznato šta će biti udarni deo predizborne kampanje!

Foto: Shutterstock, AP

Analitičari kažu da će Rusija pokušati da povrati inicijativu u Ukrajini u vojnom pritisku tokom oštrog zimskog perioda, uoči predsedničkih izbora u martu, na kojima sadašnji predsednik Vladimir Putin traži novi mandat tokom kojeg bi ostao u Kremlju najmanje do 2030. godine.

Nakon što je godinu dana provela ukopana među snažno utvrđenom linijom fronta kako bi potisnula kontraofanzivne napore Kijeva, Rusija sada pokreće napade duž ogromne linije fronta i nastoji da povrati inicijativu.

Međutim, istraživački centar Instituta za proučavanje rata je skeptičan u pogledu uspeha bilo kakvog zimskog pritiska Moskve. Institut za proučavanje rata napominje da Ukrajina koristi oštrije vremenske prilike da izgradi sopstvena utvrđenja u delovima linije fronta, “čuvajući na taj način ljudsku snagu i sredstva za buduće ofanzivne napore” .

Prema centru, uspostavljanje ukrajinskih taktičkih odbrambenih pozicija će najverovatnije ojačati sposobnosti ukrajinskih snaga da se brane od tekućih i skupih ruskih napada sa manje sopstvenih snaga i/ili uz manje žrtava u odbrani, prenosi Telegraf.

Putin planira da iskoristi invaziju na Ukrajinu kao glavni deo svoje predizborne kampanje

''Uspostavljanje ukrajinskih taktičkih odbrambenih pozicija može postati odskočna daska za buduće ukrajinske ofanzivne operacije gde i kada ukrajinske snage odluče da ponovo pokrenu ofanzivne operacije'', dodaje centar u izveštaju .

Institut za proučavanje rata kaže da je ruskim vojnicima naređeno da pojačaju napade na ukrajinske snage uoči ruskih predsedničkih izbora kako bi podržali Vladimira Putina. Putin želi da njegove snage u napadu tokom najizazovnijih zimskih vremenskih uslova impresioniraju ruske glasače, dodaje institut.

Analitičari tvrde da Putin planira iskoristiti svoju invaziju na Ukrajinu kao centralni deo svoje predizborne kampanje. U petak, na ceremoniji dodele medalja u Kremlju za vojnike, Putin je potvrdio da će se kandidovati na izborima.

Ruske snage napadaju grad Avdijevku u blizini Bahmuta na liniji fronta u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa od početka novembra 2023. godine.

Rat u Ukrajini počeo je u februaru 2022. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading