IRANCI DRONOM NAPALI IZRAELSKI BROD! SUKOB DVA SMRTNA NEPRIJATELJA U VODAMA INDIJSKOG OKEANA: Šahed eksplodirao na palubi! Svet U ŠOKU!

Autor:

Svet

25.11.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je danas da je kontejnerski brod CMA CGM Simi, u vlasništvu izraelskog milijardera Idana Ofera, bio meta napada iranskog drona u Indijskom okeanu.

IRANCI DRONOM NAPALI IZRAELSKI BROD! SUKOB DVA SMRTNA NEPRIJATELJA U VODAMA INDIJSKOG OKEANA: Šahed eksplodirao na palubi! Svet U ŠOKU!

Foto: youtube.com/Global Update

Napad se desio prošlog petka, u vreme kada sve više brodova postaje meta napada širom sveta, usled višenedeljnog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa. Iako je primirje trenutno obustavilo neprijateljstva na kopnu, američka agencija ocenjuje da i dalje traje sukob na moru.

Američki zvaničnik odbrane, govoreći za AP pod uslovom anonimnosti, izjavio je da se sumnja da je brod pod zastavom Malte bio napadnut dronom Šahed-136 dok se nalazio u međunarodnim vodama. Dron je nosio bombu koja je eksplodirala, prouzrokujući štetu na brodu, ali srećom, niko od posade nije povređen.

"Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju", izjavio je zvaničnik, odbijajući da detaljnije objasni zašto se veruje da Iran stoji iza ovog napada.

Libanska televizija Al Majadin, povezana sa militantnom organizacijom Hezbolah, prva je izvestila o napadu na izraelski brod u Indijskom okeanu, pozivajući se na anonimne izvore, a tu informaciju su kasnije preneli i iranski mediji.

Prema navodima AP, posada broda je delovala kao da je unapred bila svesna moguće pretnje. Analiza američke agencije otkriva da je brod isključio sistem za automatsko praćenje od utorka, kada je napustio luku Džebel Ali u Dubaiju. Iako se očekuje da brodovi održavaju ovaj sistem aktivnim iz bezbednosnih razloga, posade ga ponekad isključuju kada sumnjaju da bi mogli postati meta, kao što se desilo i ranije tokom prolaska kroz Crveno more, pored Jemena.

Brod CMA CGM Simi je u vlasništvu singapurske kompanije "Istern Pasifik Šiping", koja je pod kontrolom izraelskog milijardera Idana Ofera. Tokom nedavno okončanog rata između Izraela i Hamasa, jemenski pobunjenici Huti su zaplenili transportni brod u Crvenom moru, dodatno pojačavši napetost u regionu.

Iako nije direktno potvrđeno, američki izveštaji takođe povezuju milicije u Iraku, podržane od strane Teherana, sa napadima na američke trupe u Iraku i Siriji tokom ovog sukoba. S obzirom na ovakve dešavanja, situacija ostaje napeta, a međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj događaja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading