PALESTINCI HRLE NA SEVER GAUZE UPRKOS UPOZORENJIMA IZRAELA: Desetine hiljada se vraćaju PRKOSE IZRAELSKOJ VOJSCI

Autor:

Svet

25.11.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski stanovnici Gaze vraćaju svojim domovima na severu uprkos ovim pretnjama i upozorenjima izraelske vojske.

PALESTINCI HRLE NA SEVER GAUZE UPRKOS UPOZORENJIMA IZRAELA: Desetine hiljada se vraćaju PRKOSE IZRAELSKOJ VOJSCI

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Desetine hiljada Palestinaca se od jutra, kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, vraćaju u severni pojas Gaze sa juga, izvestili su u petak izraelski mediji.

Mediji su dodali da će izraelske snage preduzeti oštre mere kako bi sprečile Palestince da se kreću između juga i severa pojasa Gaze.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

 

 

Kao odgovor, član izraelskog kabineta Izrael Kac rekao je za Kanal 12 da „vojska pokušava da spreči desetine hiljada Palestinaca da se vrate u severni pojas Gaze“, navodeći da se „situacija na severu neće vratiti na prethodno stanje".

Izraelski ministar bezbednosti Joav Galant ponovio je da je „primirje kratko i da će se izraelska vojska vratiti punom snagom“.

Uprkos pretnjama izraelskih snaga, koje su rasporedile tenkove i vojna vozila na severu i gađale raseljene koji su otišli ​​iz severnog pojasa Gaze na jug, ti isti raseljeni ljudi, nakon primene primirja u ranim jutarnjim satima u petak , počeli su da se vraćaju na sever Gaze. Pohrlili su svojim domovima, bolnicama i grobljima.

Izraelska vojska „preti da će otvoriti vatru na svakoga ko se približi njenim snagama stacioniranim u gradu Bejt Hanun“,  izvestio je dopisnik Al Majadena.

„Stanovnici su počeli da se vraćaju u Beit Hanun početkom primirja“, dodao je on, napominjući da izraelske snage sprečavaju stanovnike da napreduju.

Stanovnici Bejt Hanuna potvrdili su da okupacione snage otvaraju vatru na one koji pokušaju da prođu određenu tačku u Bejt Hanunu, dok stanovnici insistiraju da pregledaju svoju imovinu bez obzira na pretnje izraelskih snaga.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

 

 

Neki stanovnici u ulici Salah al-Din u centralnom pojasu Gaze izjavili su da su izraelske snage otvarale vatru na grupe stanovnika koji su izašli da pregledaju svoju imovinu, a tenkovi su bili postavljeni ispred Kuvajtskog trga.

Ranije tokom dana, kamioni pomoći i goriva počeli su da ulaze u pojas Gaze preko prelaza Rafa, pošto je stupio na snagu privremeni prekid vatre, koji je traje četiri dana.

S druge strane, izvori su  danas za Al Majaden rekli da su samo 3 kamiona pomoći stigla u oblasti u severnoj Gazi.   

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading