HAMAS OSLEPEO GVOZDENI ZID: Neutralisao kamere i senzore, pa grunuo raketama!

Autor:

Svet

18.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington Post otkrio kako je probijena Izraelska odbrana

HAMAS OSLEPEO GVOZDENI ZID: Neutralisao kamere i senzore, pa grunuo raketama!

Foto: Tanjug/Ap, Washington post

Visokotehnološka nadogradnja barijere kod Pojasa Gaze srušila se kao kula od karata, piše američki list


1.000.000.000
DOLARA KOŠTALA "NEPROBOJNA" ODBRANA
glosa
OGRADA UNIŠTENA EKSPLOZIVOM I DOKRAJČENA BULDOŽERIMA

 

Pripadnici Hamasa su 7. oktobra žestokim napadom s mora, iz vazduha i s kopna izveli najsmrtonosniji napad u istoriji Izraela, a Vašington post je otkrio šokantnu istinu o razaranju, verovalo se, neprobojne odbrane koja okružuje Pojas Gaze.

Izraelska vojska je puna samopouzdanja u decembru 2021. saopštila da će visokotehnološka nadogradnja barijere zaštititi stanovnike Izraela od bilo koje vrste napada palestinskih ekstremista.


- Danas postoji prepreka, i iznad i ispod zemlje, koja će sprečiti ulazak u Izrael na najbolji mogući način - rekao je general Eran Ofir, koji je predvodio projekat.


UKUPNO 30 PROBOJA


Nadogradnja je koštala milijardu dolara i za njenu izgradnju je bilo potrebno tri godine. Međutim, snimak Vašington posta pokazuje kako je 7. oktobra Hamas iskoristio slabosti tehnologije takozvanog gvozdenog zida i ostavio odbranu potpuno zatečenu. Video prikazuje kako su Hamasovi borci neutralisali kamere dugog dometa, sofisticirane senzore i oružje na daljinsko upravljanje, taktikom poznatom kao plan zaslepljivanja, i probili visokotehnološku ogradu.


Američki list je rekonstruisao napad, analizirajući stotine video-snimaka i fotografija koje su objavljene na internetu, uključujući vizuelne slike snimljene 7. oktobra i slike tokom priprema boraca Hamasa.


- Pregledali smo video i audio snimke snimljene kamerama koje nose militanti, pretražili snimke s izraelskih sigurnosnih kamera i razgovarali sa svedocima. Takođe smo pregledali mape i dokumente pronađene kod ubijenih Hamasovih boraca - piše Vašington post.


Kako je navedeno, pronađen je snimak koji pokazuje 14 odvojenih proboja barijere. Upoređujući snimke s mapama, satelitskim snimcima i drugim podacima, reporteri su utvrdili mesto upada Hamasa - od prelaza Erez na severu do Kerem Šaloma na jugu. Izrael je saopštio da je ukupno bilo oko 30 proboja.


VOJSKA BEZ KOMENTARA


Napadači su dronovima neutralisali izraelske osmatračnice, a koristili su i eksploziv da bi razneli delove "nepremostive" barijere. Motorima su uništavali ogradu, a onda su usledili i buldožeri, čime je i većim vozilima bilo omogućeno da prođu.


Analitičari smatraju da je izraelski bezbednosni vrh pogrešno procenio Hamasove namere. Zvaničnici veruju da grupa, koja kontroliše vladu Gaze, nije želela rat. Izraelska vojska je nedavno usmerila veliki deo svoje pažnje, i preusmerila deo svojih trupa, na nemire na okupiranoj Zapadnoj obali.


- Nismo verovali da Hamas ima tu sposobnost, pa nismo ni očekivali da će do tako nečega doći - rekao je bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Izraelu Čarls Frajlih.


Izraelske odbrambene snage odbile su da odgovore na pitanja koja im je postavio Vašington post rekavši da će im odgovoriti "posle rata". Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua, koji je pod pritiskom da podnese ostavku zbog bezbednosnih i obaveštajnih neuspeha, takođe je odbila da komentariše.

 

Planovi bili na izvol'te


Video-snimci obuke na kojima se vidi kako militanti napadaju makete izraelskih objekata objavljeni su na društvenim mrežama mesecima ranije i bili dostupni svima. List je otkrio da je Hamas već nekoliko godina širio svoje kampove za obuku, aktivnost koja je vidljiva na široko dostupnim onlajn mapama. Vašington post je locirao te kampove, koristeći teren i druge karakteristike koje su mogle da se vide u video-snimcima.
Oni snimci koji su objavljeni na društvenim mrežama nakon početka napada pokazuju da su borci Hamasa mesecima trenirali taktiku koju su kasnije iskoristili ne bi li probili ogradu.

 

Za izgradnju 140.000 tona čelika


Takozvana pametna ograda, duga 65 kilometara duž Pojasa Gaze, imala je i podzemnu betonsku barijeru. Projekat je obelodanjen 2016. nakon što je Hamas koristio podzemne tunele za napad na izraelske snage u ratu 2014. Za izgradnju je bilo potrebno više od 140.000 tona gvožđa i čelika, stotinu kamera, radara i senzora. Na izraelskoj strani postavljene su osmatračnice i peščane dine da ni najmanja sitnica ne bi promakla, ali je, ispostavilo se, sve bilo uzalud.

Palestinci ne odustaju od otpora: Uništavamo ih od ulice do ulice


Abu Obaida, portparol oružanog krila palestinske militantne grupe Hamas Kasam brigada, izjavio je da se pripadnici te grupe bore protiv izraelskih vojnika "od ulice do ulice" u Pojasu Gaze, kao i da su u borbama uništili na desetine izraelskih vojnih vozila u poslednja četiri dana.


- Borci Kasam brigada uništili su i stambenu zgradu u Beit Hanunu, u kojoj su bile stacionirane izraelske specijalne snage - rekao je Obaida i dodao da su u urušavanju zgrade poginuli izraelski vojnici koji su bili unutra, prenosi Al Džazira.


Abu Obaida je dodao da su borci Hamasa na terenu i da "gone neprijateljske snage i njihova vozila od ulice do ulice".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading