IZRAELSKI TENKOVI PRODRLI DUBOKO U POJAS GAZE Glavni put PRESEČEN, vojska tvrdi: "IDENTIFUKUJEMO TERORISTE I NAPADAMO!" (VIDEO)

Autor:

Svet

30.10.2023

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dramatičnom vojnom potezu, izraelska vojska je danas prodrla duboko u Pojas Gaze, prekidajući glavni put koji spaja jug i centar ovog područja sa gradom Gazom na severu.

IZRAELSKI TENKOVI PRODRLI DUBOKO U POJAS GAZE Glavni put PRESEČEN, vojska tvrdi: "IDENTIFUKUJEMO TERORISTE I NAPADAMO!" (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Palestinska novinska agencija WAFA izveštava o masovnim žrtvama među civilima, pri čemu su desetine ljudi poginule, a mnogi su povređeni tokom žestokih vazdušnih napada izraelskih aviona širom Gaze.

 

Izraelska oklopna vozila, podržana tenkovima i avionima, napredovala su stotinama metara unutar Pojasa Gaze, dosežući raskrsnicu Šuhada i presecajući vitalni saobraćajni put. Stanovnici su svedočili strašnim prizorima bombardovanja, dok su izraelski izviđački avioni preletali nebo, gađajući kuće i sve što se kretalo u okolini.

 

Dopisnici su izvestili da su izraelski projektili pogodili civilno vozilo u Ulici Salah al-Din, odnoseći živote nevinih putnika. Situacija je postala još kritičnija sa izveštajem da su desetine militanata ubijene tokom noćnih napada IDF-a, ali tačna lokacija kopnenih izraelskih snaga ostaje nepoznata.

U međuvremenu, portparol Izraelskih odbrambenih snaga, Danijel Hagari, potvrdio je da su IDF izvršile smrtonosne vazdušne udare u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, eliminisavši nekoliko militanata. Hagari je naglasio da su izraelske snage spremne za svaki scenario, raspoređene i na severu Izraela, a odbio je otkriti više detalja o tačnoj lokaciji invazije u Gazi.

U međuvremenu, ministar odbrane Izraela, Joav Galant, izneo je svoj stav o trenutnoj situaciji, izjavljujući da je vojni pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas ključan za oslobađanje zarobljenika koje ta organizacija drži. Galant je oštro osudio Hamasove psihološke igre i ciničnu manipulaciju sudbinom civila i talaca.

 

Kako izraelske kopnene snage napreduju u pojas Gaze, one se upuštaju u direktne sukobe sa borcima Hamasa, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

 

"Krećemo se na terenu, identifikujemo teroriste i napadamo iz vazduha. Postoji i direktan kontakt između kopnenih snaga i terorista, a borbe se vode unutar pojasa Gaze. Stalno procenjujemo situaciju, a istovremeno idemo napred u skladu sa sa našim operativnim planovima. Ofanzivne aktivnosti će se nastaviti i intenzivirati u skladu sa fazama neprijateljstava i ciljevima rata“, rekao je on.

Izraelski vojni vrh je 28. oktobra najavio početak sledeće faze vojnih operacija u pojasu Gaze. Naglašeno je da nije bilo govora o kopnenoj ofanzivi u punom obimu. Ali zvaničnici ID svakodnevno izveštavaju da proširuju kopnene operacije i napade u enklavu, dovodeći oklopne snage, inženjerijske trupe i artiljeriju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading