U CELOJ ZEMLJI NA SNAZI METEOLARM! Narandžasti prelazi u CRVENI - OPASNO VREME NAS ČEKA, ove tri pojave "krive" za sve" (FOTO)

Autor:

Vesti

16.05.2024

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuju se jaki udari vetra!

U CELOJ ZEMLJI NA SNAZI METEOLARM! Narandžasti prelazi u CRVENI - OPASNO VREME NAS ČEKA, ove tri pojave "krive" za sve" (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Danas i sutra u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju očekuje se jak i olujni jugoistočni vetar, poznat kao košava, sa najjačim udarima na jugu Banata oko 100 km/h, upozoravaju iz RHMZ-a. Zbog olujne košave, ali i mogućih pljuskova i grmljavine, žuti i narandžasti meteoalarmi su danas upaljeni u celoj zemlji.

- U košavskom području danas i sutra duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata do 28 m/s (oko 100 km/h), dok će na području Beograda biti oko 17 m/s (oko 60 km/h)  - piše u najavi na sajtu RHMZ.

U celoj zemlji na snazi je žuti meteoalarm, osim u Banatu i Pomoravlju gde je zbog jakih udara vetra na snazi narandžasti meteoalarm koji ukazuje da je vreme opasno. Očekuje se da će se sutra situacija sa olujnom košavom u Banatu pogoršati te će narandžasti meteoalarm preći u crveni koji upozorava na vrlo opasno vreme.

Republika

Foto: RHMZ/printscreen

Upaljeni meteoalarmi u Srbiji

Šta znači narandžasti meteoalarm?

Narandžasti meteoalarm ukazuje na opanso vreme.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objašnjeno je na sajtu RHMZ.

Tu se dodaje i šta to, u konkretnom slučaju, kada je olujna jačina vetra, preko 85 km/h, u pitanju, znači. 

- Štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini ( naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima...), problemi u transportu i saobraćaju (mogućnost prevrtanja automobila i kamiona...), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana i slabijih stabala), problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja - do ugroženosti života ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju ( šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja) - navodi se.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading