NETANJAHU JE UPAO PRAVO U ZAMKU: Iza Hamasovih zločina stoji dobro osmišljen plan! Naveli su Izraelce da POLUDE OD BESA i krenu da se SVETE, evo zašto

Autor:

Svet

21.10.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenu da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu sprema da direktno upadne u zamku Hamasa, dok se izraelska vojska sprema za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze , formuliše kolumnista Gardijana.

NETANJAHU JE UPAO PRAVO U ZAMKU: Iza Hamasovih zločina stoji dobro osmišljen plan! Naveli su Izraelce da POLUDE OD BESA i krenu da se SVETE, evo zašto

Foto: Tanjug/AP

Kolumnista Gardijana analizira situaciju u Izraelu, gde premijer Benjamin Netanjahu razmatra direktnu invaziju na Hamas, dok se izraelska vojska priprema za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

Tokom posete Izraelu, američki predsednik Bajden je poručio da „ne možete jasno da razmišljate kada vas boli. Ovo je još istinitije kada se bol kombinuje sa besom na one koji su ga izazvali. Postoji razlog zašto govorimo o „slepom besu“: kada se bes spusti, ne možemo da vidimo šta je ispred nas. A ako ovo važi za pojedince, još više važi za nacije."

Kolumnista Gardijana komentariše izjave američkog predsednika, navodeći da je „pomoću sopstvenog iskustva višestrukih žalosti, on (uključujući i Bajdena) tešio Izraelce koji žale za više od 1.400 civila koje je Hamas ubio u masakru 7. oktobra i čekajući vesti o 203 taoca, uključujući malu decu i starce, koji se još uvek drže u Gazi. U onome što je postao njegov prepoznatljiv stil, Bajden je podelio njihov bol."

U tom kontekstu on primećuje referencu američkog predsednika na 11. septembar kada je Bajden rekao: „Upozoravam vas, dok osećate ovaj bes, nemojte da vas obuzima. Posle 11. septembra bili smo besni u Sjedinjenim Državama. Dok smo tražili pravdu i donosili pravdu, takođe smo pravili greške."

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Bajden upozorava Izrael, „ne ponavljajte naše greške 11. septembra“

„Kao što je Džo Bajden jasno rekao u svom besu zbog Al Kaide , SAD nisu samo krenule na ovu mrežu, već su napale zemlju koja je bila domaćin, Avganistan, i drugu nepovezanu, Irak – obe sa katastrofalnim posledicama. Nakon 11. septembra, SAD su objavile globalni „rat protiv terorizma“ koji je koštao stotine hiljada života, dovele Al Kaidu na mesta gde je ranije nije bilo – uključujući Irak – i izazvale novi i još mračniji teror, sa oblik Islamske države “, napominje kolumnista Gardijana.

Prema britanskom kolumnisti, ovo je upozorenje o kome bi Benjamin Netanjahu i izraelski vojni komandanti trebalo da razmišljaju dok se sati odbrojavaju do očekivane kopnene invazije na Gazu.

„Izrael i njegove pristalice naglašavaju da zemlja ima pravo, ali i dužnost, da se brani od neprijatelja koji je dokazao svoju okrutnost pre dve nedelje. Ali to znači da rizikujemo američku grešku nakon 11. septembra: Ubeđeni da je izabrani način delovanja legalan, lako je zaboraviti da se zapitamo da li je mudar."

„Izrael je već, u svom besu, doneo odluke zbog kojih bi mogao da žali. Njegova misija treba da bude jasna: da obezbedi da Hamas bude uskraćen u mogućnosti da ikada ponovi ono što je uradio pre dve nedelje. To znači da Izrael treba da ratuje samo sa Hamasom, a ne sa narodom Gaze.

Prema Fridlandu, izraelska kopnena invazija „mogla bi biti još veći poklon organizaciji, dajući joj upravo ono što želi. Sadizam zločina koje je Hamas počinio 7. oktobra – silovanja, mučenja i sakaćenja – sigurno je bio osmišljen da motiviše Izraelce, da ih toliko izludi od tuge da napadnu Gazu, i slepo uđu u zamku koji je Hamas pažljivo postavo“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading