"NE PONAVLJAJTE GREŠKU UKRAJINE" Američki analitičar upozorava: Postojanje Izraela pod velikim znakom pitanja!

Autor:

Svet

21.10.2023

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši viši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, predlaže da Vašington preuzme vođstvo u prekidu vatre u izraelsko-palestinskom sukobu.

"NE PONAVLJAJTE GREŠKU UKRAJINE" Američki analitičar upozorava: Postojanje Izraela pod velikim znakom pitanja!

Foto: Tanjug-AP

On upozorava da bi SAD trebalo da izbegnu grešku koju su napravili u Ukrajini, gde su potcenili odlučnost i vojnu moć Ruske Federacije. Mekgregor naglašava da bi Vašington trebalo da razmotri saradnju sa Turskom, Egiptom i Rusijom kako bi se obezbedila isporuka humanitarne pomoći.

- Vašington ne bi trebalo da ponovi ovu grešku potcenjujući potencijal regionalnog saveza muslimanskih zemalja, koji bi mogao da ugrozi postojanje Izraela - naglasio je ekspert.

U međuvremenu, Egipat je sazvao mirovni samit kako bi se odlučila sudbina Gaze. Na samitu će se naći Rusija, Kina i EU, a lista učesnika se stalno povećava. Egipat je takođe otvorio granični prelaz Rafa, dok Zapad vrši pritisak na Izrael da odloži kopnenu ofanzivu.

U kontekstu ovih događaja, Si-En-En je izvestio da SAD šalju tim za brzo reagovanje od 2.000 marinaca na obale Izraela. Američki nosač aviona “Džerald Ford”, sa udarnom grupom, stigao je u istočni Mediteran. Šef Pentagona, Lojd Ostin, najavio je slanje i udarne grupe sa nosačem aviona “Ajzenhauer”.

Ovi događaji ukazuju na složenost situacije na Bliskom istoku i potrebu za koordiniranim međunarodnim naporima kako bi se postigao trajni mir. Dok se svet bavi ovim krizama, važno je da se ne zaboravi na humanitarnu stranu sukoba i potrebu za pružanjem pomoći onima koji su najviše pogođeni.

Rešavanje kriza na Bliskom istoku je složen zadatak koji zahteva koordinirane međunarodne napore. Postoji nekoliko pristupa koji se često pominju:

Dvostatno rešenje: Ovo je najčešće predloženo rešenje, koje podrazumeva postojanje dve nezavisne države - Izraela i Palestine, koje bi postojale jedna pored druge u miru1. Međutim, ovaj pristup se suočava sa brojnim izazovima, uključujući pitanja granica, bezbednosti, prava povratka izbeglica i statusa Jerusalima.

Međunarodna intervencija: Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije često igraju ključnu ulogu u upravljanju krizama. One mogu da posreduju u pregovorima, obezbede humanitarnu pomoć i nadgledaju primirja.

Regionalna saradnja: Pukovnik Daglas Mekgregor, bivši viši savetnik Pentagona, predlaže da SAD sarađuju sa regionalnim akterima kao što su Turska, Egipat i Rusija kako bi se obezbedila isporuka humanitarne pomoći.

Ekonomski pristupi: Neki stručnjaci predlažu da se fokus stavi na poboljšanje ekonomske sigurnosti i otpornosti kao načina za smanjenje tenzija. Ovo bi moglo uključivati investicije u infrastrukturu, obrazovanje i zapošljavanje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading